Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dobby
dobby - 30-03-2014 18:58:17
Computers & Telefonie

Downloadsnelheid laten testen

[quote=gkelderman schreef op zondag 30 mrt 2014, 18:21]als ik naar de site van eweka ga kan ik daar niks downloaden daar kan ik alleen maar betalen voor het downloaden in het programma spotnet. download ik niet het programma spotnet, dan kan ik ook niets downloaden.
gr. g. kelderman*long*

erm.. i beg to differ... zonder spotnet kan je uitstekend downloaden.. als je wilt kan het zelfs met een normale news-reader (al zal je daar niet vrolijk van worden, met de hand converteren / aan elkaar plakken / repareren.. een leuke oefening voor een regenachtige zondagmiddag) (not today)..

maar eweka is alleen maar een kudde nieuwsservers waar je toegang op koopt... je kan ook de servers van ziggo gebruiken (supersnel, gratis in meer of mindere mate bij je ziggo abo inbegrepen, alleen: de desbetreffende berichten worden niet lang bewaard.. dus kwestie van snel erbij zijn...)

globaal: "iemand" post iets (dat dat nou toevallig een anagram van 'spot' is, is een detail).. dat zal dan in allemaal kleine tekst berichten omgezet worden, en dan "via het internet" (eigenlijk usenet, the real thing) berspreid worden..

2 problemen: hoe weet je wat er gepost is, en hoe krijg je het binnen.

de eerste is makkelijk: gewoon zelf de nieuwsgroepen lezen.. denk aan vroeger (hehe lol, opeens is "vroeger" een extreem relatief begrip geworden) b.v. aan yahoo! groups, msn groups... (of hell, het idee van fidonet, of zelfs gewoon usenet..) - allemaal text berichtjes over allerlei onderwerpen.. in jouw geval, binary data downloaden, moet je wel de juiste berichtjes zien te vinden.. je kan ook _gewoon_ met de hand "alle" msgs in een group doorbladeren, en de relevante selecteren, lezen, opslaan, aan elkaar plakken, "naar 8 bits binary converteren", repareren. enz.. maar daar zit men meestal niet op te wachten.. vandaar dus dingen als spotnet/spotlite/whatever...

die houden grofweg alleen maar bij over welke berichten welke bestanden verspreis staan.. je zoekt niet meer op een bericht, maar op een bestand.. en die index geeft je "een pakje" met daarin de link naar alle berichten die je moet hebben om iets te downloaden (een nzb'tje)..

nu komt de taak aan een tweede programma: haal alles (...) op wat in die nzb staat, en maak daar iets leuks van..

waar je nu voor betaalt is *niet* dat tweede deel, het programma wat alles regelt, maar voor de mogelijkheid om die losse berichten op te halen.. toegang tot een server waar niet alles wegens ruimtegebrek na *x* dagen wel weggegooit gaat worden..

waar je ook voor kan betalen zijn "slimme" search engines.. in die zoek machines typ jij de naam van een film/ programma / distributie / spelletje / whatever, en die zoekmachine zorgt dat jij een zo relevant mogelijke link krijgt met info...

wat jij in 'spotnet' ziet is alleen maar een user community.. een los bulletinboard waar mensen zeggen "ik heb dat en dat gezien of gepost, onder die en die naam".. het echte zoeken zal extern gebeuren, maar hier is wel de added advantage van een community.. "dit programma werkt voor geen meter".. "dat is een goede film".. "dit werkt niet onder oude kernels" enz enz... commentaar.. toegevoegde waarde (of niet)..

natuurlijk heb je dag verdere complicaties.. het juridische vlak (wat mag je wel en niet downloaden in welke landen van welke servers), en wat doet zo'n news-server-hoster als iemand klaagt dat dit-en-dat bestand niet op hun servers mag staan.. en welke news providers hebben al dan niet direct banden met amerika (qua privacy e.d.).. maar dat doet aan het principe niets af..

dit is overigens wel iets te simpel voorgesteld, maar het geeft wel het idee weer.. waar mensen voor betalen is meestal servers die dingen lang bewaren (de retentie), en indexes om het zoeken makkelijker te maken..