Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

domasi
domasi - 07-04-2014 00:38:08
Auto & Vervoer

E-sigaret

Hallo,
ook ik rook en ik wil helemaal niet stoppen, of je nu wilt stoppen of niet, of je nu pleisters of kauwgum gebruikt of wat dan ook.
als je in je hoofd er niet klaar voor bent kom je van de nicotineverslaving niet af, laat ik dat voorop zeggen.
je zult dus door een denkbeeldige knop een schakelaar moeten kunnen omzetten om te stoppen met roken.
mijn denkbeeldige “knop” was de geboorte van mijn kleindochter, mijn dochter vertelde me, dat ze wel op bezoek wilde komen maar of we dan uurtje van te voren de huiskamer wilden “luchten” want het rook zo zwaar naar sigarettenrook.
hierop ben ik naar een winkel gegaan waar ze e-sigaretten verkopen, lopend naar die winkel nog een zware shag gerookt, toen ik uit de winkel kwam, alleen nog maar de e-sigaret. ik rook nu al een half jaar alleen nog maar de e-sigaret, vanaf die dag nooit meer echte sigaretten aangeraakt, na 38 jaar zware shag gerookt te hebben.
zoals ook de mensen in de uitzending vertelden, ik hoest niet meer, meer lucht, voel me fitter, bespaar een enorm aantal euro’s het stinkt niet meer in mijn huis, ruik veel beter en betere smaak (minder kruiden) in de maaltijden enz.
sterker nog als ik bij iemand sta die wel rookt, ga ik ongeveer over mijn nek van de stank.

als ik een aantal facetten mag gebruiken die in de uitzending aan het woord kwamen, ja ik ben van mening dat de e-sigaret onder de tabakswet mag komen, niet verkopen aan mensen onder de 18 jaar, niet beginnen als je nooit gerookt heb, misschien moet er voorlichting moet komen voor die mensen die er niet weten mee om te gaan.
begin er niet aan als je nooit gerookt hebt zie het niet als een moderne hype.
en dan in de uitzending te zeggen er zit een substantie in waar ze lijken in conserveren, dan heb je een psychologische stelling wat veel mensen ervaren als erg of denken “echt waar”…
wat dan te denken van de misselijk makende stoffen in tabak of wat te zeggen van de schadelijke stoffen bijvoorbeeld van het vlees wat we allemaal dagelijks kopen bij een supermarkt of slager.
zie het als een alternatief of vervanger om eventueel van echte tabak af te komen.
of je dan wilt stoppen is aan een ieder, eventueel door het verminderen van de mg nicotine van de vloeistof.

en dan, de regering is een aantal accijnzen aan het verhogen, zoals benzine, alcohol en ook tabakswaren. was het niet dat de accijnsverhoging op tabakswaren een jaar is uitgesteld want de overheid wil helemaal niet dat we stoppen met roken omdat dit de schatkist behoorlijk “spekt”.
als ze dat niet willen waarom al die antireclame?

geen antwoord op de centrale vraag is het nu schadelijk of niet, want er is blijkbaar nog niet genoeg onderzoek naar gedaan.
er zijn inderdaad al heel veel onderzoeken gedaan en er is genoeg over te lezen op internet, ook de consumentenbond heeft in hun magazine een artikel besteed aan de e-sigaret.
ik ga mee met hun stelling, als er nog steeds gewone sigaretten verkocht mogen worden, dan kan je nooit een e-sigaret verbieden.
want echte tabak is slechter en schadelijker dan het roken van een e-sigaret.