Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hp
hpb - 22-02-2008 09:42:30
Elektronica & TV

wat betekent 'digitaal geremastered' bij een cd

de cd lijkt een uitstervend medium te worden. voordeel daarvan is dat veel klassiekers voor ramsjprijzen in de schappen liggen. vind ik niet erg, want ik ben altijd zeer gecharmeerd geweest van de audio-cd. maar voordat de cd definitief weg is, wil ik graag nog deze vraag stellen.


het gaat over de codering die sommige cd's nog laten zien: aad, add of ddd. wat ik altijd heb begrepen is dat de eerste letter staat voor de wijze van opnemen (analoog of digitaal). de 2e letter staat voor de wijze van mixen en de derde letter slaat op het maken van de master die gebruikt wordt voor het maken van de cd. en de derde letter is altijd een d, want de cd is nou eenmaal een digitaal medium. 


maar wat nou als een album 'digitaal geremastered is'. wat is er dan mee gebeurd en kan zo'n album dat eerst aad was dan opeens add worden? ik heb nl. cd's die digitaal zijn geremastered en die nog steeds aad laten zien. maar ik heb ook cd's die de classificatie add meekrijgen nadat de mastertapes zijn gedigitaliseerd (bv. oudere klassieke opnamen van deutsche grammophon). en een ander: sommige cd's van bv. the doors zijn geremastered naar 24-bits. klinken die nou beter dan vooorheen? de cd blijft toch een 16-bits medium?


ik ben geen audiofiel, maar klinkt een digitaal geremasterde cd nou beter dan de oorspronkelijk cd? ik houd me aanbevolen voor antwoorden, maar svp geen discussie over de kwaliteit van de cd tov de lp.