Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Jo
Joever - 25-10-2017 09:53:48
Geldzaken & Recht

Toeslagpartners ja of nee?

Geachte forumgebruikers,

mijn vriendin en ik wonen nu ongeveer 5 jaar samen i.c.m. een samenlevingscontract. volgens het hulpmiddel van de belastingdienst zijn wij zodoende fiscaal partner en toeslagpartner. naar mijn weten is het ene en delen van vermogen en schuld en het andere het krijgen van 1 gezamenlijk zorgtoeslag.

wij zijn nu in blijde verwachting van een kleine welke rond februari ter wereld zal komen. aangezien dit al langer op onze agenda stond en het makkelijker wordt met de geboorte van de kleine, willen wij een geregistreerd partnerschap aangaan. als schrik hebben wij echter van iemand te horen gekregen dat zij en haar man een flinke rekening hebben gekregen aangezien ze rond het einde van het jaar het gereg. partnerschap aangegaan zijn en daardoor een flink bedrag van de zorgtoeslag mochten gaan terug betalen.

dit heeft ons aan het denken gezet en zodoende zijn ben ik mij gaan verdiepen en het hele zorgtoeslag verhaal. met de informatie op de website van de belastingdienst kom ik echter tot een vreemde conclusie. onze situatie zou niet moeten kunnen. ik zal even toelichting geven.
- volgens het hulpmiddel op de website van de bd zijn wij toeslagpartner aangezien wij samen een huis hebben gekocht en een samenlevingscontract hebben.
- volgens de website van de bd ben je geen toeslagpartner als je beide apart zorgtoeslag krijgt.
wij krijgen allebei apart zorgtoeslag.......

zodoende weten wij nu niet of wij wel of niet toeslagpartner zijn aangezien wij volgens de ene regel het wel zijn en volgens een andere regel niet.
wij zijn bij het kopen van het huis en het aangaan van het samenlevingscontract nooit geïnformeerd door de bd of de notaris of wie dan ook of er wat aangepast moet worden ja of nee. wij hebben ieder jaar netjes onze aangifte gedaan waarin het duidelijk is dat wij in ieder geval fiscaalpartner zijn. zelf ben ik bang dat er wat fout is gegaan (bij de belastingdienst, bij de post o.i.d.) waardoor wij in deze situatie terrecht zijn gekomen. ook ben ik bang dat als ik ga informeren bij de bd zelf, of als wij het geregistreerd partnerschap aangaan, ik slapende honden wakker ga maken waardoor wij een rekening voor het hele jaar, of misschien wel de afgelopen 5 jaar gaan krijgen.

ik hoop dat iemand ons hier meer duidelijkheid over kan geven aangezien wij ten einde raad zijn.

bij voorbaat dank voor degene die ons wilt helpen.