Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

in
indefatigable - 06-06-2018 13:08:39
Garantie & Verzekeringen

Wettelijk niet toegestaan om schade op werkgever te verhalen?

Alvast excuses voor het lange verhaal, maar ik wil de situatie graag zo duidelijk mogelijk schetsen.
eind januari dit jaar is mijn (prive) auto tijdens de zware storm die toen over ons land trok beschadigd geraakt.
de schade ontstond doordat een rokershok (metalen buizenconstructie met polycarbonaat plaat eraan geschroefd als dak) op het terrein van mijn werkgever los waaide en o.a. tegen mijn auto (netjes geparkeerd in parkeervlak voor bedrijfspand) aan is gewaaid.
erg vervelend natuurlijk, maar mijn werkgever heeft meteen aangegeven dat ze de verantwoordelijkheid namen, aangezien het rokershok onderdeel was van het bedrijfspand en deze onvoldoende verankerd was.
werkgever gaf dan ook aan dat ze een melding gingen maken bij hun verzekering en heeft die gegevens ook netjes met ons gedeeld zodat wij de schade via de verzekering van de werkgever konden verhalen. ze hebben zelfs mijn schadeformulier meteen meegestuurd naar hun verzekering met de vraag of ze mijn schade ook netjes mee konden nemen in het dossier.
zoals het hoort heb ik de schade ook meteen bij mijn eigen verzekering gemeld, die wisten mij te melden dat stormschade gewoon gedekt werd, zonder gevolgen voor mijn premie of schadevrije jaren. ik kon mijn auto zsm laten repareren, maar moest dan wel even het eigen risico zelf betalen, dit zou later dan weer via de verzekering van de tegenpartij terugkomen.
alles lijkt mee te zitten!
 
waar de vraag over gaat
maaarrrrrr, twee maanden na de melding kreeg ik een mailtje van mijn verzekering met de vraag of het rokershok eigendom was van mijn werkgever. ik meteen mijn verzekering bellen om dit te bevestigen, die mij vervolgens vertelden dat ze in dat geval slecht nieuws voor me hadden, want: 'in de regel verhalen wij schade niet bij werkgevers omdat dit een negatieve uitwerking kan hebben op de werkgevers/werknemers relatie."
mijn auto was inmiddels gerepareerd, maar mijn eigen risico zou nog terug moeten komen.
dit had ik nog nooit gehoord en vond het ook erg raar klinken, daarnaast heb ik uitgelegd dat daar in dit geval absoluut geen sprake van zou zijn, aangezien de werkgever zelf de verantwoordelijkheid opeiste en alles bij hun verzekering heeft neergelegd.
ik dus met klem gevraagd of ze dit toch op de door beide partijen verzochte manier willen doorzetten, leek me niet meer dan normaal. ze zouden er nog op terugkomen. heb ze ook verzocht om mij op de hoogte te houden van eventuele ontwikkelingen.
weer twee maanden later nog steeds niets gehoord, dus ik maar weer bellen.
dossier was nog steeds in behandeling, maar nu kreeg ik te horen dat het "wettelijk niet is toegestaan om de schade bij de werkgever te verhalen". maar omdat ik hier niet de dupe van moest worden zou ik mijn eigen risico van mijn verzekering teruggestort krijgen, ook dit zou geen effect hebben op mijn premie of schadevrije jaren. netjes opgelost natuurlijk, maar toch blijf ik met een raar gevoel achter mbt het verhaal dat ze wettelijk de schade niet zouden mogen verhalen bij mijn werkgever.
ik heb zelf kort gezocht of ik iets kon vinden, maar tot nog toe zonder resultaat. 
ook heb ik bij een collega nagevraagd (ook schade aan de auto door diezelfde storm & rokershok), maar die gaf aan dat diens verzekering de schade gewoon verhaald heeft op de verzekering van onze werkgever.
erg vreemd dus dat mijn verzekeraar zich beroept op een wet die hen zou verbieden om de schade bij de werkgever te verhalen, terwijl een andere verzekeraar dat wel gewoon doet. als het een wet is zou je verwachten dat iedereen zich daaraan moet houden...
ik heb bij mijn verzekering nu schriftelijk verzocht om aan te geven aan welk wetsartikel zij refereren, maar heb nog geen reactie mogen ontvangen.
 
nu heb ik geen juridische achtergrond of opleiding, maar ik vond dit toch wel een erg vreemde situatie. heeft iemand een soortgelijke ervaring of is er iemand met juridische kennis die hier wellicht meer informatie over heeft?