Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ha
hansje klein - 13-06-2018 14:57:44
Geldzaken & Recht

Deposito in het buitenland?

Ook op andere consumentenfora duiken steeds weer vragen op over beleggen en (deposito-)sparen en de inhoud leidt steeds vaker richting duitsland, waar twee banken hogere rente dan in nederland beloven en het gestorte spaargeld aansluitend doorsluizen.

rtlnieuws hier als voorbeeld: https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/we-sparen-wel-maar-niet-genoeg" target="_blank">https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/we-sparen-wel-maar-niet-genoeg

uit de geposte topics blijkt, dat de spaardeelnemers helemaal niet snappen, dat ze hun geld (thuis) afdragen aan een filiaal, vervolgens een konto hebben geopend in duitsland en tenslotte in een derde europees land een deposito hebben geïnstalleerd.

"buitenlandse deposito's hebben een garantie zoals het in nederland wordt gehandhaaft .... " staat er vaak bij de magere informatie nog bij. steeds vroeg ik me af hoe dit topisstarters aan deze omweg geraakt zijn. vandaag zie ik zèlf zo'n eerder onvolledige oproep bij rtlnieuws.

een groot probleem is, dat de bank in het land waarin het deposito wordt geplaatst alleen maar in het engels communiceert. een ander probleem met buitenlandse deposito's is een verlies door het omwisselen in een ander valute, zoals in turkije, waar de munt snel minder waard is geworden. fiscaal kàn men e.e.a. terughalen, maar in italië zijn er meerdere struikelblokken, omdat er eerst plaatselijk 'afgeroomd' wordt ... en er een berg schriftelijke afwikkelingen verzet moet worden. er zijn deposito's die pas aan het eind van de rit de rente uitkeren. wanneer je tegen de verwachting in, van het nationale garantiestelsel gebruik moet maken, blijken er ook weer haken en ogen per land verschillend te ontstaan.

ik gun iedere bank zijn klanten en iedere klant zijn procentje meer rente, maar in het geval van het rtlnieuws ziet het er allemaal te gemakkelijk uit. erica verdegaal heeft er (via radar) ook een mening over: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/tips-wat-te-doen-met-je-spaargeld/" target="_blank">https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/tips-wat-te-doen-met-je-spaargeld/

vraag: zijn er op dit forum ervaringsexperts die hier andere consumenten raad willen en kunnen geven en hun ervaringen willen delen?