Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
mace12 - 14-08-2019 16:20:33
Geldzaken & Recht

Boete bedrijfseigendom

Help!

per 1 juli ben ik uit dienst bij mijn vorige werkgever. omdat ik 1 dag thuiswerkte, had ik een printer in huis.  ik had gevraagd of ik deze over kon nemen en ik mocht deze houden; 'zie het maar als afscheidscadeautje'. op mijn laatste dag heb ik mijn laptop ingeleverd, sleutels en zakelijke telefoon. prive gebruikte ik al 1,5 jaar een telefoon. bij uitdiensttreding hebben we hier blijkbaar allebei niet bij stilgestaan, niet ter sprake gekomen. eind juni werd mijn loon  + vakantiegeld uitbetaald.

ik krijg vakantiegeld over de mei tot en met april van het achterliggende jaar, dit wordt uitbetaald in juni. na ontvangst van mijn vakantiegeld heb ik mijn ex-werkgever gemaild of er nog een betaling volgt voor vakantiegeld over de maand mei en juni van 2019. als reactie kreeg ik dat mijn verlofuren al besproken waren maar dat ze dit opnieuw zal laten uitzoeken. hierop heb ik geantwoord dat het niet om verlofuren gaat maar om vakantiegeld. tot drie keer aan toe. niet één keer is ingegaan op mijn vakantiegeld, maar alleen werd er een uitleg gegeven over verlofuren. uiteindelijk, in overleg met de rechtsbijstand, een zgn. loonvordering gemaild.


op dat moment gaf mijn ex-werkgever aan dat ik nog bedrijfseigendommen in bezit heb en dat ze die terugwil. ook dat ze contractueel vastgelegde boete van €5000 euro opeist + €500 per dag extra. het gaat dus om de printer die ik cadeau kreeg, een telefoon (die ik inderdaad niet cadeau kreeg maar die we helaas nooit hebben besproken) en bijbehorende oortjes. die oortjes zijn op mijn laatste dag besproken; dit was niet hygienisch om over te dragen.
vanaf mijn vakantie-adres heb ik met hulp van thuis de spullen kunnen retourneren. ik durfde niet aan daar nog twee weken mee te wachten. maar goed ook: toen ze de spullen ontving gaf zij aan dat het 32 dagen na uitdiensttreding is ontvangen en dat ze daarom graag €21.000 van mij ontvangt.
in een van haar mails heeft ze overigens aangegeven dat ze mij die spullen graag had gegund, maar gezien mijn tone of voice niet langer. het boetebedrag lijkt me sowieso niet reëel in dit opzicht. 


inmiddels geeft ze aan dat ik geen vordering op haar heb omdat ik nergens recht op heb. grappig detail: zij houdt zich heel erg vast aan mijn contract, maar enkel in haar voordeel. in mijn contract staat ook duidelijk hoe mijn vakantiegeld is opgebouwd maar dat klopt niet meer. 


mijn ex-werkgever wil nu dat ik aangeef geen vordering meer op het bedrijf te hebben. ook verwacht ze een tegenvoorstel omdat ze bereid is te onderhandelen over die 21.000 (ik werkte parttime, dit bedrag heb ik netto niet eens verdiend in een jaar).


 


ik heb rechtsbijstand ingeschakeld, maar zelf vind ik ze niet voldoende daadkrachtig. ik hoop dat hier iemand is die mij kan adviseren. ik zit met mijn handen in het haar. ik heb meer dan 10 jaar met haar samengewerkt en ik vroeg 'slechts' om twee maanden vakantiegeld. mijn hart zegt, laat het op een rechtszaak uitlopen maar als dit boetebedrag wel ongewijzigd blijft kan ik m'n huis verkopen.