Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Bj
BjornBNNVARA - 24-03-2023 12:25:19
Geldzaken & Recht

Op hoeveel reiskostenvergoeding heb ik recht?

Ik heb het gevoel dat een van mijn vriendinnen wordt uitgebuit door haar werkgever. na controle van haar cao kom ik er zelf niet helemaal uit. hopelijk kunnen jullie mij (en haar) helpen. 

zij is onderdeel van de cao kinderopvang: https://www.kinderopvang-werkt.nl/cao-kinderopvang-2023-2024/bijlage-6-standaardregelingen-en-uitvoeringsregeling

nu reist zij iedere dag met het ov. zij krijgt hier al een tijd 0,12 per kilometer voor vergoed. dit is een enorm lage vergoeding aangezien dit nog geen 20% van de reiskosten dekt. de vergoeding wordt dit jaar opgehoogt naar 0,14 per kilometer. ze moet nu alleen een vors bedrag terug betalen doordat de werkgever tijdens het tekenen van haar contract een fout heeft gemaakt in het aantal kilometers dat zij moet afleggen. 

ik lees in haar cao het volgende: "de medewerker heeft aanspraak op een vergoeding van de reiskosten woon-werkverkeer op grond van de volgende mogelijkheden: • volledige vergoeding van de kosten van openbaar vervoer (laagste tarief)"

mijn vragen zijn nu als volgt:
* heeft zij recht op een volledige vergoeding van haar ov kosten naar haar werk en terug? er van uitgaande dat zij de goedkoopst mogelijke route gebruikt. 
* stel dat ze toch enkel recht heeft op de 0,14 per kilometer. hoe worden deze kilometers dan berekend? is dit hemelsbreed of de daadwerkelijk afgelegde afstand?