Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Nederlander schat eigen drinkwaterverbruik de helft te laag in

Nederlander schat eigen drinkwaterverbruik de helft te laag in

Nederlanders denken dat ze elke dag 60 liter kraanwater verbruiken, terwijl dit in de praktijk twee keer zoveel (120 liter) is. Ruim de helft van de bevolking vindt deze bevinding 'schokkend', blijkt uit een enquête van drinkwaterbedrijf Vitens.

Verbruik neemt toe

Sinds enige jaren neemt de vraag naar drinkwater fors toe. Zo leverde Vitens in 2014 nog 346 miljoen kubieke meter (m3) drinkwater. In 2018 steeg dit met 9 procent door. Als de trend doorzet gaan we in 2050 zelfs 30 procent meer drinkwater verbruiken. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, dat 5,7 miljoen mensen van water voorziet.

'Zuinig op ons water'

Klimaatverandering en bevolkingsgroei zijn belangrijke factoren in de toenemende vraag naar water uit de kraan. Vitens wil klanten van tips voorzien om water te besparen, via de campagne 'Zuinig op ons water' die vandaag wordt afgetrapt. "We staan er niet bij stil, maar we gebruiken elke dag zuiver drinkwater om te douchen, de tuin mee te sproeien en het toilet door te spoelen", aldus Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens."Dit willen we met de campagne graag zichtbaar maken. Wees zuinig op ons water. Het is tenslotte van levensbelang."

Water besparen? 3 tips!

1 - Korter douchen scheelt al veel. Gemiddeld douchen 'we' 8,3 minuten douchen, en dat vijf keer in de week. Tijdens een gemiddelde douchebeurt verdwijnt zo'n 70 liter water in het putje (meer dan de helft van ons dagelijkse waterverbruik). Douche een minuut korter, en je bespaart je 42,5 liter per week.

2 - Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton voor de tuin. Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin, maar slechts een derde zegt een regenton te gebruiken. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Door een regenton neer te zetten en deze het hele jaar door te gebruiken, bespaar je kostbaar drinkwater.

3 - Gebruik op de wc de juiste knop op het juiste moment. Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Per keer gebruiken we 8 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste (voor grote of kleine boodschap) spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50 procent per keer. Lees hier meer tips.

Hoe wordt ons drinkwater gemaakt? Kassa nam een kijkje bij het Zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek, van waterbedrijf Oasen.