Antwoorden gegeven door: PEC312
-
DatumVraagAntwoordBekijk
-
Aug 26, 2023 om 16:27Telefoon abonnement Ben 2g gestoptBeste Willemijn,
In tegenstelling tot wat veel forumbezoekers lijken te denken, heeft de consument m.i. in dit geval wel degelijk het recht om het abonnement op te zeggen.
In de Telecommunicatiewet, artikel 7.2, lid 1 staat:
1 Ten minste een maand voordat een voorgenomen wijziging van een beding dat is opgenomen in een overeenkomst van kracht wordt:
a. biedt een aanbieder van een openbare elektronische communicatiedienst, niet zijnde een nummeronafhankelijke interpersoonlijke communicatiedienst, de eindgebruiker de mogelijkheid om de tussen hen gesloten overeenkomst kosteloos te beëindigen, en
b. stelt de aanbieder de eindgebruiker op genoegzame wijze en op een duurzame drager op de hoogte van de inhoud van de voorgenomen wijziging en van de mogelijkheid om de tussen hen gesloten overeenkomst kosteloos te beëindigen binnen een maand na de kennisgeving.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0009950/2023-06-01#Hoofdstuk7_Artikel7.2
In de Staatscourant 2016 48517 "Beleidsregels kosteloos opzegrecht Telecommunicatiewet, ACM" staat onder "Toelichting bij artikel 6, lid 1, voordelige wijzing valt niet onder de reikwijdte van 7.2 Tw" (bijna onderaan het document):
46. In aanvulling hierop is ACM van oordeel dat een abonnee zijn overeenkomst wel kosteloos moet kunnen beëindigen wanneer een wijziging uit meerdere aanpassingen bestaat en minimaal één (deel) van de wijzigingen als niet aantoonbaar voordelig kan worden beschouwd voor enige abonnee. Hetzelfde geldt naar het oordeel van ACM als de som van de wijzigingen per saldo aantoonbaar in het voordeel zijn van de abonnee; een negatieve wijziging van een beding kan niet worden gecompenseerd door een andere positieve wijziging van een beding.
47. Gezien bovenstaande is ACM van oordeel dat artikel 7.2 van de Tw van toepassing is op iedere wijziging van de voor de abonnee van belang zijnde punten van de overeenkomst die niet aantoonbaar in het voordeel is van de abonnee. Dit betekent dat wanneer een aanbieder een eenzijdige wijziging wil doorvoeren in een beding van de overeenkomst, die niet aantoonbaar in het voordeel is van de abonnee, de abonnee het recht heeft om de overeenkomst te beëindigen. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt naar de aard of omvang van de voorgenomen wijziging.
- https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-48517.html
- Ook heeft de ACM zich specifiek over het stoppen van 2G uitgelaten in de paper "5G en de Autoriteit Consument en Markt". Op de laatste pagina staat: "T-Mobile heeft ervoor gekozen om het 2G netwerk aan het eind van 2020 te stoppen. Dit betekent dat de toestellen die alleen op 2G werken, geen gebruik meer kunnen maken van het netwerk. De consument moet goed geïnformeerd worden door de aanbieders over dergelijke wijzigingen en tijdig worden voorzien van de mogelijkheid om het contract kosteloos te beëindigen. De ACM hecht er belang aan om een soepele overgang van oudere technologie naar 5G voor de consument te ondersteunen. Dit zal de ACM onder meer doen via de gebruikelijke kanalen zoals ConsuWijzer."
- https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/2018-12/5g_en_de_acm.pdf
Telecomaanbieders kunnen volgens mij niet gedwongen worden 2G in stand te houden. Maar zij mogen volgens mij dan niet van u eisen dat u het contract uitzit tot februari 2024.