Terug naar het profiel
Antwoorden gegeven door: Wikke3010
-
DatumVraagAntwoordBekijk
-
Dec 15, 2020 om 03:53Honorariumsupplementen ziekenhuisNog een kleine aanvulling. Als je een eenpersoonskamer vraagt, wordt de kamer iets duurder, maar betaal je vooral supplementen aan de behandelende artsen.
In mijn geval was dat dus 1500 euro extra voor de prof die mijn oog heeft behandeld, wat ongeveer overeen kwam met het bedrag dat de ingreep in een tweepersoonskamer kost aan het ziekenfonds. Artsen zijn in een eenpersoonskamer vrij om hun supplementen te bepalen. Mijn supplement was dus ongeveer gelijk aan het bedrag dat de ziekteverzekering terugbetaalt. Een hospitalisatieverzekering vergoedt de supplementen met een maximum van twee of drie maal die wettelijke tegemoetkoming van de ziekteverzekering. Daaraan kan je al zien dat sommige artsen hoge supplementen (kunnen) vragen. Een goeie raad: als je een privékamer wil, ga dan naar een 'gewoon' (universitair, regionaal, ..) hospitaal. Daar zijn de supplementen nog een beetje beperkt. Maar er zijn hospitalen waar je aan de artsen supplementen betaalt die drie, vier maal hoger zijn dan de wettelijke tegemoetkoming van de ziekteverzekering. Vooral in het Brusselse... -
Dec 15, 2020 om 01:27Honorariumsupplementen ziekenhuis@heremietkreeft
Voor België is dat gedoe met die supplementen jammer genoeg een normale situatie.
Even een persoonlijk voorbeeldje: een oogoperatie (netvlies gescheurd) zou me in een twee- of meerpersoonskamer 1500 euro hebben gekost, terugbetaald door mijn ziekenfonds. Omdat ik een eenpersoonskamer had gevraagd, kwam daar een supplement bij van ook 1500 euro, terugbetaald door mijn hospitalisatieverzekering. Die kan je persoonlijk nemen, maar ze wordt ook dikwijls aangeboden door de werkgever. Niet goedkoop voor een formule met eenpersoonskamer. (Ik betaal 800 euro per jaar.) De operatie duurde een half uurtje, na een nacht in het hospitaal kon ik naar huis. Totale kost dus iets meer dan 3000 euro voor minder dan één dag hospitalisatie.
Nog even opmerken dat een ' verblijf in een eenpersoonskamer medisch noodzakelijk is of als er geen ander type kamer beschikbaar is. ' niet door de klant wordt bepaald. Dit betekent bijvoorbeeld dat je bij een besmettelijke ziekte een kamer alleen krijgt. Het kan ook betekenen dat je aan het doodgaan bent, dan krijg je soms ook een kamer alleen. In sommige gevallen kunnen alle twee- of meerpersoonskamers bezet zijn, dan krijg je ook een eenpersoonskamer. Hier past ook een 'let op' : als je geen eenpersoonskamer wil omdat je geen supplementen wil betalen, mag je nooit tekenen voor een eenpersoonskamer!
Vanuit Belgisch standpunt lijkt dit geval me heel gewoon.