Terug naar het profiel
Antwoorden gegeven door: mattykarsten
-
DatumVraagAntwoordBekijk
-
Aug 14, 2013 om 12:20KnijpfruitBeste ajhoogeveen,
Als er op knijpfruit staat dat dit alleen van 'nature aanwezige suikers' of 'geen suikers toegevoegd' heeft dan klopt dit. Sommige fabrikanten voegen dan bijvoorbeeld wel zoetstoffen toe.
U vraagt kan knijpfruit een goede vervanging zijn van gewoon fruit? U heeft het hierbij over gezondheidsaspecten van fruit. Misschien is een eerste vraag: waarom is fruit gezond?
Fruit is o.a. gezond omdat:
- Het weinig calorieën bevat en daarentegen veel gezonde vitamines en mineralen
- Het een verzadigd of vol gevoel geeft
Ik zou graag een vergelijking willen maken tussen knijpfruit en gewone fruit (of groenten). Als voorbeeld knijpfruit van Zonnatura bevat volgens de fabrikant: Ingrediënten: mango* (28%), wortel* (28%), appel* (28%), banaan* (14%), geconcentreerd sinaasappelsap* (2%). Hoeveel stuks fruit of groenten er precies in zitten wordt door de fabrikant niet aangegeven.
Een stuk vers fruit bevat gemiddeld zo'n 50 calorieën per portie (100 gram) en 150 gram groenten bevat zo'n 35 calorieen. Knijpfruit daarentegen bevat 201 kJ (= 48 calorieen) per 85 gram (dit is een pakje). Dit is dus in verhouding meer dan een stuk fruit.
Wat maakt vers fruit nou gezonder? De meeste voedingsstoffen en vitamines in fruit zitten in de schil (van bijvoorbeeld een appel) of de vliesjes (van bijvoorbeeld een sinaasappel). Door fruit te pureren gaat een groot deel van deze voedingsstoffen verloren omdat bijvoorbeeld de schil niet wordt meegenomen in het maken van de puree en omdat vitamines verloren gaan bij blootstelling aan de lucht in het productieproces.
Een voor mij nog veel belangrijkere reden waarom fruit gezonder is dan knijpfruit is verzadiging. Een deel van die verzadiging wordt door het vezelgehalte bepaalt. Gemiddeld bevat 85 gram fruit zo'n 2 gram vezel, dit is gelijk aan het vezelgehalte in knijpfruit. Daarnaast moet fruit geschild en gekauwd worden en heeft het een bepaald volume. Het kauwen of de snelheid waarmee het fruit gegeten wordt heeft invloed op hoe verzadigend we dit vinden. Het volume of het uitzetten van bijvoorbeeld de maag door dit volume zijn processen in het lichaam die verzadigingssignalen aan de hersenen afgeven.
Knijpfruit kan veel sneller gegeten worden dan gewoon fruit omdat dit vloeibaar is en niet gekauwd moet worden. Ook heeft een stuk fruit meer volume dan vloeibaar/gepureerd fruit. Dit zijn dus belangrijke processen die worden overgeslagen door het eten van knijpfruit i.p.v. gewoon fruit.
Om samen te vatten zou ik zeggen: Nee, knijpfruit is niet gezonder dan gewoon fruit. Het is een gemakkelijke manier, maar ik zou willen adviseren om de extra tijd te investeren door uw dochter een gewoon stuk fruit te geven. -
May 10, 2010 om 15:35broodbakmachineHet kan zo zijn dat de broodbakmachine af en toe niet goed mengt. Dit betekent dat de gist niet goed verdeeld wordt en het brood niet goed zal rijzen. Probeer het deeg eens met de hand te kneden en vervolgens af te bakken in de broodbakmachine.
Om te kijken of de broodbakmachine goed mengt kan er een zoet (paas)brood gemaakt worden waaraan kaneel toegevoegd. Als de kaneel zich goed verspreid heeft door het deeg dan zal dit ook gelden voor de gist.
Ook de temperatuur is voor de rijzing van belang. De temperatuur moet rond de 35 graden zijn. Kneed het deeg eens met de hand en laat het op een warme plek rijzen (in een kom/bakvorm die in heet water wordt gezet met een donkere theedoek over het deeg) en kijk hoe lang het deeg nodig heeft om te rijzen. Niet de wekker/ de tijd bepaald de rijsduur, maar het deeg.
Zoals hierboven al wordt vermeld kan ook het direct toevoegen van zout een probleem zijn voor de rijzing. -
Jul 22, 2009 om 16:26poes wil niet in nieuwe kattenbak
Hallo,
Bij de dierenwinkel zijn verschillende geuren in spuitvorm verkrijgbaar.
Deze geuren kunnen de kat aantrekken of juist afstoten.
U kunt dus bijvoorbeeld op plekken waar de kat niet zijn behoefte hoort te doen sprayen en ook waar dit juist wel hoort.
Bij mijn kat heeft dit ook geholpen. Hij krabte altijd aan de leuning van de bank ipv. de krabpaal.