Terug naar het profiel
Antwoorden gegeven door: ralph 1979
-
DatumVraagAntwoordBekijk
-
Sep 13, 2013 om 14:32welke aardappels zijn geschikt voor patat temakenBeter laat dan nooit! Het voorbakken van frites doe je om het product gaar te krijgen. Het afbakken voor de krokantheid. Voorbakken op een te hoge temperatuur is niet goed, want dan krijg je een harde droge korst. Bovendien alle reacties met een temperatuur boven de 190 graden is gewoon gevaarlijk. Zuren in het frituurvet (ook in vloeibaar) zetten zich om en zijn schadelijk voor de gezondheid. Voorbakken daarom altijd onder de 150 graden (een thuisfrituur is 150 graden ok, deze daalt namelijk fors in temperatuur, een professionele is 135 graden beter). Afhankelijk van het seizoen bak je de frites voor tot ze gaar zijn. In oktober kan dat oplopen tot een minuut of acht a negen en in de zomer wat korter. Een gaar product kun je simpelweg gewoon doorbijten/breken. Door de suiker in oudere aardappelen gaat dit proces wat sneller. Het afbakken doe je vervolgens door de afgekoelde frites (gewoon een uurtje laten liggen) in de friteuse af te bakken op 175 graden. Het allerbelangrijkste van een thuisfrituur: bak niet te veel in een keer af. Eigenlijk maar 100 gram op een liter vet. Dus in een gemiddelde frituur z'n 200-250 gram. En afbakken doe je op kleur, zoals je ze zelf het lekkerste vindt. Je kunt ook naar de plaatselijke cafetaria gaan, dan sla je al deze stappen over. Eetsmakelijk!