Hoe werkt dit?

1 Wat is Vraag & Beantwoord?
Heb je een vraag over een consumentenkwestie? Dan is Vraag & Beantwoord de plek waar je terecht kunt. Het is een openbaar forum, waarop consumenten andere consumenten advies geven. Steeds meer bedrijven doen aan 'webcare' en beantwoorden ook vragen op ons forum. Om mee te doen moet je eerst even een account aanmaken, waarna je kunt inloggen.

2 Vragen stellen én beantwoorden
Je kunt actief zijn als de vragensteller. Óf je kunt mensen helpen door antwoord te geven op de vragen van anderen. Vind je het leuk om anderen te helpen? Heb je kennis op een breed terrein, of juist heel specifiek? Doe mee en geef antwoord!

3 STEL JOUW VRAAG: Een vraag stel je hier op Vraag & Beantwoord in een paar stappen:

  1 Typ de titel van je vraag: deze lees je na plaatsing boven jouw topic
  2 Bij deze stap heb je de ruimte om je vraag (uitgebreid) toe te lichten
  3 Wil je een plaatje toevoegen om je kwestie te verduidelijken? Dat kan hier. Als je geen afbeelding hebt, klik je gewoon verder
  4 Vraag & Beantwoord is opgebouwd uit categorieën. Kies hier bij welke categorie jouw vraag het beste past
  5 Nu zie je hoe je vraag is geworden. Aanpassen kan, desgewenst, nog door op een potloodje te klikken
  6 Tevreden? Klik op Plaats om je vraag toe te voegen!

4 Kan ik reageren op gearchiveerde vragen?
Nee. Op vragen die gearchiveerd zijn kun je geen antwoord meer geven. Deze onderdelen van het forum kun je alleen gebruiken als naslagwerk. De informatie in gearchiveerde forumtopics sluit mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie. We raden je aan om de informatie uit deze topics te controleren. Zijn er nieuwe topics over hetzelfde onderwerp beschikbaar? Als dat niet het geval is dan kun je een nieuwe vraag stellen.

5 Puntentelling: kwaliteit wordt beloond
Om de kwaliteit van de antwoorden te bevorderen kan elke reactie worden 'geplust'. Vind jij een antwoord of reactie van iemand anders goed? Klik op de plus. Een plus die de vragensteller uitdeelt weegt extra zwaar! Het is immers zijn vraag. Dankzij de plusjes kun je zien welke reactie door de community als 'beste' wordt gezien. Alle deelnemers aan Vraag & Beantwoord kunnen de antwoorden die anderen plaatsen belonen (met een plus). Waarom die plusjes? Bij iedere vraag kun je voortaan klikken op de button Kwaliteit: De antwoorden met de hoogste waardering lees je vervolgens bovenaan! Uiteraard kun je ook de reacties op een vraag gewoon op tijd van plaatsing sorteren.

6 Scores checken
Op de pagina Gebruikers is per week, maand of half jaar te zien welke Kassa-experts de meeste punten hebben verzameld, en dus meeste waardering hebben gekregen van de Kassa-community.

7 Notificaties
Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt op Vraag & Beantwoord. Onder je Profiel stel je via Bewerk Profiel (mail)notificaties in. Je kunt meldingen ontvangen voor:

-Nieuwe vragen binnen mijn categorieën (vink zelf aan welke je interessant vindt)

-Nieuwe antwoorden op mijn vraag

-Nieuwe reacties op mijn antwoorden

Uitzetten kan daar ook uiteraard, op dezelfde plek: Bewerk profiel.

Nieuw zijn de notificaties die op site zelf verschijnen middels het cijfertje naast je profielnaam, rechtsboven in de menubalk. Een uitklapmenuutje laat zien waarvoor je een notificatie(s) hebt gekregen. 

8 Account + meedoen met Twitter of Facebook

Om mee te doen aan het forum Vraag & Beantwoord heb je een account nodig. Deze is in een paar stappen aangemaakt, via de registreerpagina. Zodra je je eigen login hebt, kun je vragen stellen of antwoorden plaatsen.

Je kunt je login koppelen aan je Twitter of Facebook-acoount. Handig als je daar toch al online bent. Let wel: je bent dan actief op de Kassa-site met dat account! Heb je meer behoefte aan anonimiteit of wil je geen gebruik maken van de koppeling met Facebook, of Twitter, gebruik dan het 'gewone' Kassa-account.

Wil je niet meer actief zijn en je account inactiveren? Mail de forumbeheerder via kassa-online@bnnvara.nl

9 Vragen?
Heb je een vraag over Vraag & Beantwoord? Je kunt Kassa's internetredactie bereiken door een mail te sturen naar: kassa-online@bnnvara.nl.

Spelregels

 • Om een en ander beschaafd te houden en in goede banen te leiden heeft de redactie een paar spelregels opgesteld. De redactie heeft het recht deze spelregels toe te passen, maar is daartoe niet verplicht.
 • Om mee te doen aan Vraag & Beantwoord dien je je eenmalig te registreren. Als je dat hebt gedaan kun je zelf vragen stellen of anderen van antwoord en advies voorzien. Registratie is gratis.
 • Registratie dient te geschieden met een bereikbaar mailadres; aanmelden met tijdelijk geldige mailadressen is niet toegestaan.
 • Vraag & Beantwoord biedt plaats aan de gebruikers om vragen te stellen of beantwoorden over consumentenzaken. Topics of antwoorden die hier geen betrekking op hebben kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Het plaatsen van namen en/of persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst in Vraag & Beantwoord, zoals telefoonnummers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties, enquêtes en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • Aanstootgevende gebruikersnamen, iconen of motto's worden geweerd. In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, kunnen worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • Een e-mail kan een auteursrechtelijke beschermd werk zijn. Wanneer deze nog niet eerder openbaar is gemaakt, mag een mail niet als citaat of in zijn geheel worden gepubliceerd op de Kassa-site. Mails parafraseren, in eigen woorden weergeven, mag wel.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie evident onrechtmatig zijn worden geweerd, evenals bijdragen die oproepen tot geweld of bedreigend of discriminerend zijn.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Irrelevante vragen of bijdragen die niet over de aan de orde gestelde vraag of kwestie gaan (zogeheten 'off topic' bijdragen) kunnen naar inzicht van de redactie worden verwijderd.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • Het account van geregistreerde leden die zich niet aan de regels houden kan door de redactie (tijdelijk) worden gesloten. Sluiting van het account betekent dat de toegang wordt ontzegd tot de gehele BNNVARA-accountomgeving (o.a. Kassa’s Vraag & Beantwoord, Vroege Vogels-forum, beheer eventuele lidmaatschappen). Bij vragen kan er contact opgenomen worden met de afdeling Publieks- en Ledenservice op 0900-0123 of via het contactformulier.
 • Het is niet toegestaan om onder twee accounts actief te zijn op de Kassa-site.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een Vraag & Beantwoord-topic te sluiten en/of offline te halen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd. 

Zie je een bijdrage staan die naar jouw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie op Kassa-online@bnnvara.nl of via je de knop Rapporteer (te vinden naast iedere vraag of antwoord). Voor nadere informatie omtrent het privacybeleid en gebruiksvoorwaarden verwijzen wij naar de tekst hierover: lees hier ons Privacy & Cookie Statement.

Bovenstaande spelregels gelden niet alleen voor Vraag & Beantwoord, maar ook voor alle bijdragen op de Kassa-site zoals in de comments onder artikelen.