Terug naar het profiel
Reacties gegeven door: Wikke3010
-
DatumVraagGegeven reactieDetail
-
Dec 15, 2020 om 13:11Honorariumsupplementen ziekenhuisIedereen in België heeft een verplichte basisgezondheidsverzekering (RIZIV) die tegemoetkomt in de medische kosten (via de ziekenfondsen).
Die terugbetalingen zijn over het algemeen niet slecht.
Voor personen die minder draagkrachtig zijn, is er ook een soort maximumfactuur per jaar.
Voor een ziekenhuisopname in een tweepersoonskamer volstaat dit meestal ook.
En dan zijn er de vrijwillige verzekeringen, bijvoorbeeld voor tandzorgen die niet medisch noodzakelijk zijn.
Daar heb je dan ook de hospitalisatieverzekering.
Als je een ingreep hebt in een hospitaal, betaalt het ziekenfonds niet alles terug. Er is een remgeld.
In een twee/meerpersoonskamer is die terugbetaling niet slecht.
Een hospitalisatieverzekering betaalt, onder bepaalde voorwaarden, de eigen kosten terug.
Het basisprincipe is: de verzekering betaalt het bedrag terug van het verschil tussen de betaalde prijs en de wettelijke tegemoetkoming van het RIZIV, met (meestal) een maximum van twee of drie keer de wettelijke tegemoetkoming die wordt terugbetaald (naargelang de verzekeraar en de gekozen formule).
De ingreep moet, heel kort door de bocht, medisch noodzakelijk zijn, dus bijvoorbeeld wel een borstverkleining om medische redenen, maar niet om louter estetische redenen.
(Dingen waarvoor het RIZIV geen tegemoetkoming geeft, worden dan ook niet vergoed door de verzekering. Er zijn wel een paar uitzonderingen natuurlijk.)
Zonder verzekering betaal je bij een opname een stuk zelf. Dat valt mee in een tweepersoonskamer.
Er bestaan allerlei formules bij hospitalisatieverzekeringen.
Tweepersoons / eenpersoons / met of zonder franchise / met of zonder familieleden....
Je kan zelf zo een verzekering afsluiten. Ook dikwijls is dit een onderdeel van het voordelenpakket van de werkgever.
Ik denk dat de meeste wereldwijd geldig zijn.
Ikzelf ben gepensioneerd, heb een uitgebreide formule en dan is 800 euro per jaar een normaal bedrag (DKV, eenpersoonskamer, geen franchise, zorg vooraf 1 maand, zorg achteraf 3 maanden).
De basisverzekering vergoedt de overgebleven kosten in een tweepersoonskamer (met eventuele zelfgekozen beperkingen zoals een franchise).
Je kan ook kiezen voor de uitgebreide formule. Dan kan je bijvoorbeeld voor een kleine ingreep kiezen voor een tweepersoonskamer, zonder supplementen (interessant bij bijvoorbeeld een franchise).
Maar je kan dan ook kiezen voor een kamer voor jou alleen, bij dingen waarbij je graag je privacy hebt.
Als je kiest voor een eenpersoonskamer zijn de artsen vrij om supplementen te vragen. Die kunnen erg hoog oplopen
Dan heb je recht op terugbetalingen voor die supplementen.
Die verzekering kost wel stukken meer, maar je hebt weinig of geen eigen kosten (tot aan een bepaalde (ruime) limiet) in een eenpersoonskamer.
En nu een samenvatting in een paar lijnen.
De officiële tegemoetkomingen van het RIZIV zijn niet slecht voor de gewone gezondheidszorg.
Voor die dingen (bezoek aan dokter of specialist, opname in tweepersoonskamer, ...) is er dus een goeie voorziening.
De officiële gezondheidszorg kan aangevuld worden met een bijkomende verzekering, bijvoorbeeld een tandverzekering, een hospitalisatieverzekering.
Voor een tweepersoonskamer heeft een hospitalisatieverzekering een beperkt nut.
Voor een eenpersoonskamer is een hospitalisatieverzekering met de juiste formule wel heel erg nuttig.
Het zijn vooral de supplementen die de ARTSEN vragen, die de rekening doen oplopen.
Die supplementen hebben dus niet zozeer met het gebruik van een eenpersoonskamer te maken, maar wel met de vrijheid die de specialisten krijgen om in dat geval vreselijk hoge honoraria te vragen.
Een hospitalisatieverzekering voor een eenpersoonskamer voorkomt dat je zelf moet opdraaien voor de niet door het RIZIV terugbetaalde supplementaire kosten. -
Dec 15, 2020 om 01:14Honorariumsupplementen ziekenhuisVoor België is dat gedoe met die supplementen jammer genoeg een normale situatie.
Even een persoonlijk voorbeeldje: een oogoperatie (netvlies gescheurd) zou me in een twee- of meerpersoonskamer 1500 euro hebben gekost, terugbetaald door mijn ziekenfonds. Omdat ik een eenpersoonskamer had gevraagd, kwam daar een supplement bij van ook 1500 euro, terugbetaald door mijn hospitalisatieverzekering. Die kan je persoonlijk nemen, maar ze wordt ook dikwijls aangeboden door de werkgever. Niet goedkoop voor een formule met eenpersoonskamer. (Ik betaal 800 euro per jaar.) De operatie duurde een half uurtje, na een nacht in het hospitaal kon ik naar huis. Totale kost dus iets meer dan 3000 euro voor minder dan één dag hospitalisatie.
Nog even opmerken dat een ' verblijf in een eenpersoonskamer medisch noodzakelijk is of als er geen ander type kamer beschikbaar is. ' niet door de klant wordt bepaald. Dit betekent bijvoorbeeld dat je bij een besmettelijke ziekte een kamer alleen krijgt. Het kan ook betekenen dat je aan het doodgaan bent, dan krijg je soms ook een kamer alleen. In sommige gevallen kunnen alle twee- of meerpersoonskamers bezet zijn, dan krijg je ook een eenpersoonskamer. Hier past ook een 'let op' : als je geen eenpersoonskamer wil omdat je geen supplementen wil betalen, mag je nooit tekenen voor een eenpersoonskamer!
Vanuit Belgisch standpunt lijkt dit geval me heel gewoon.