Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

weissman
weissman - 07-06-2014 17:27:39
Geldzaken & Recht

Wat te doen bij een onterechte bekeuring

@ruitenheer: tot het eind van het jaar is wat gemeenten standaard in hun brieven melden, echter de rijksoverheid geeft aan (over gemeenten):
home alle onderwerpen kwaliteit en integriteit overheidsinstanties
onderwerp: kwaliteit en integriteit overheidsinstanties

dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

overzicht
inhoud
nieuws
vraag en antwoord
documenten en publicaties

dwangsom bij te laat beslissen

burgers hebben in bepaalde gevallen recht op een vergoeding (dwangsom) als de overheid te laat een besluit neemt op hun aanvraag of bezwaarschrift. bovendien kunnen zij dan via de rechter een besluit afdwingen. hierdoor kunnen burgers trage besluitvorming van bestuursorganen tegengaan.
overheid moet op tijd beslissen

voor aanvragen en bezwaarschriften geldt een termijn waarbinnen de overheid een besluit moet nemen. dit heet de beslistermijn.
beslistermijn voor aanvragen

een voorbeeld van een aanvraag, is een aanvraag van kinderbijslag of een horecavergunning.

voor aanvragen geldt een ‘wettelijke’ of ‘redelijke’ termijn. staat de beslistermijn niet in de wet? dan geldt een redelijke termijn. wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing. hierbij speelt onder meer de complexiteit van de zaak een rol. een redelijke termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. de overheid moet in ieder geval binnen 8 weken een besluit nemen of een nieuwe beslistermijn bekendmaken.

in sommige gevallen wordt de beslistermijn uitgesteld. dit kan als het bestuursorgaan meer informatie nodig heeft, bijvoorbeeld van een buitenlandse instantie. het bestuursorgaan moet de indiener van de aanvraag hierover informeren.
beslistermijn voor bezwaarschriften

een voorbeeld van een bezwaarschrift, is een bezwaar tegen gemeentelijke belastingen.

"voor bezwaarschriften geldt een wettelijke termijn. in de meeste gevallen is deze termijn 6 weken en bij inschakeling van een bezwaarschriftenadviescommissie 12 weken. let op: op grond van bijzondere wetgeving kunnen andere termijnen gelden.

de beslistermijn kan in de meeste gevallen (tenzij de wet dit uitsluit) voor maximaal 6 weken worden verlengd. in sommige gevallen kan de beslistermijn verder worden uitgesteld. dit kan als het bestuursorgaan meer informatie nodig heeft, bijvoorbeeld van een buitenlandse instantie. het bestuursorgaan moet de indiener van de aanvraag hierover informeren."