Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 09-08-2014 21:43:08
Huishouden & Energie

Aardlek

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37]als je geen aardlekschakelaars hebt, heb je nog gewone stoppen in de meterkast zitten. en die springen als er stroom weg lekt of als de desbetreffende groep te zwaar belast wordt.


aardlekschakelaars zijn afgeregeld op 30 ma (= 0,03 a), de stoppen zijn meestal 16 a.
ik wil niet veel zeggen, maar ik denk niet dat jij je nog erg gezond voelt als er 16 a op 230 volt door je heen is gestuurd en als gevolg daarvan de stoppen zijn doorgebrand.
daarbij, een aardlekschakelaar slaat om als er stroom naar aarde weg lekt.
stoppen slaan door als er kortsluiting is tussen de fase en de nuldraad.
twee totaal verschillende scenario's.
noch de stoppen, noch de aardlekschakelaar zullen helpen tegen elektrocutie als een persoon zowel de fase als de nuldraad beet pakt. een lichaam heeft gewoon te veel weerstand, waardoor er geen stroom van 16 a gaat lopen.

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37]
het enige nadeel van stoppen is dat je die moet vervangen iedere keer als ze geknapt zijn. een aardlekschakelaar zet je gewoon weer terug en je hebt weer stroom.


de meeste huizen zijn tegenwoordig voorzien van automatische stoppen. die zet je net als de aardlekschakelaar gewoon met een palletje weer om. als jij nog van die oude witte stoppen hebt, dan heb je een behoorlijk oude installatie.
er zijn trouwens ook automatische stoppen in de handel die je op de plaats van die oude stoppen kunt schroeven. daar zit dan een knopje op dat je alleen maar hoeft in te drukken om de stroom er weer op te zetten. nooit geen stoppen verwisselen dus.

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37]
nadeel van menig aardlekschakelaar is wel dat deze er vaak sneller uitslaat bij overbelasting. stoppen kunnen vaak net even wat meer hebben waardoor ze beter tegen piekspanning kunnen.


en 16 ampere zijn i.p.v. 30 mili-ampere. en noem dat maar een nadeel van de aardlekschakelaar.
daarbij heb je nog snelle en trage zekeringen.

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37]
en zoals al gezegd werken aardlekschakelaars alleen als je geaarde apparatuur gebruikt.


gelukkig niet.
bij een defect geaard apparaat zal de stroom via de aarde-kabel weglekken naar aarde met als gevolg dat de aardlekschakelaar omslaat. maar als jij met je blote voeten op een natte betegelde keukenvloer staat en contact maakt met de fase-draad, dan lekt de stroom dus via jou naar aarde terug en dan ben je blij dat die aardlekschakelaar ook om slaat. vergeet ook niet dat de waterleiding ook geaard is, dus pak de waterleiding vast en steek je vingers in het stopkontakt zonder aardlekschakelaar!

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37] een in een badkamer veel gebruikt apparaat is in de regel niet geaard (denk aan scheerapparaat of fohn) gek genoeg. terwijl wandcontactdozen wel voorzien moeten van randaarde om in een badkamer geplaatst te mogen worden. snapt u het nog?

jawel. die apparaten zijn van kunststof wat een prima isolator is. een interne kortsluiting levert dan ook vrijwel geen gevaar op (de stoppen slaan door).
een wasmachine daarentegen is meestal van metaal en de badkamervloer is geaard. mocht interne bekabeling van de wasmachine dus tegen de wand aankomen en jij staat met je blote voeten op een natte geaarde ondergrond, dan ben jij dus weer degene die de stroom naar aarde mag geleiden.

en dan nog even dat fabeltje van in bad zitten en er een werkende föhn ingooien: doe dat vooral, er gebeurt helemaal niets anders dan dat de stoppen doorslaan. je zult geen schokje voelen. maar toch maar beter niet proberen :-)