Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 10-08-2014 01:30:44
Huishouden & Energie

Aardlek

[quote=tenormin schreef op zondag 10 aug 2014, 00:48]alleen je laatste prijsvergelijking is een beetje zuur (voor mij dan): qua kosten.


sorry, maar het waren natuurlijk maar 4 groepen, dus 1 kastje van 4.
de aanleiding was echter wel bizar.

mijn vader woonde in een oude woning met oude installatie.
hij is jaren bezig geweest zelf de gehele woning te verbouwen en werd toen flink ziek.
zo erg zelfs dat hij thuiszorg nodig had om hem te helpen bij het douchen.

ik werd door de thuiszorg gebeld dat mijn vader stroom-schokken voelde tijdens het douchen en de thuiszorg-medewerkster had het ook gevoeld. ze hebben meteen het douchen gestaakt en eisten (terecht) dat dat werd opgelost. ik op stel en sprong er naartoe en wat bleek? er stond een spanningsverschil van 70 volt tussen het metalen douche-putje en de metalen douchekop. op andere plekken in het huis gemeten en daar was het weer 40 volt, ergens anders weer 60 volt ten opzichte van aarde, ik kon er moeilijk een touw aan vast knopen.

wat was er aan de hand?
mijn vader had cv laten aanleggen op de beneden-verdieping, een paar maanden daarvoor. de buizen waren in de kruipkelder gelegd en kwamen op de juiste plaatsen naar boven in de woonkamer. keurig alles weggewerkt dus.
maar, om er goed bij te kunnen hadden de werklieden in de kruipkelder even de aardkabel van de elektriciteitsinstallatie los gemaakt van de waterleiding. die zijn ze toen vergeten weer vast te zetten. oftewel, alle randaarde van alle stopcontacten in de woning was niet meer verbonden met de aarde. ook de badkamervloer was niet meer geaard, want die zat op dezelfde aardkabel. dat is een paar maanden geen probleem geweest. totdat er een flink pak sneeuw viel. de kachel werd opgestookt en er lag een enorm pak sneeuw op het dak. allemaal redenen dat er statische elektriciteit kan ontstaan. de aarde was niet meer aangesloten aan de aarde (dat noemen ze een zwevende aarde), dus er ontstonden allemaal rare spannings-verschillen binnen het huis.
toen we de oorzaak hadden gevonden was het een kwestie van de aardklem weer vast draaien op de waterleiding en het probleem was verholpen.

daarvoor had ik ook de hulp ingeroepen van de lokale electricien, gewoon een groot gecertificeerd bedrijf met een mooie winkel in een winkelstraat. prima gasten. toen heb ik meteen ook maar de stoppenkast laten vernieuwen, want de pijsopgave was in mijn ogen niet hoog. ze moesten er uiteraard ook de stroom voor afsluiten in de kast die ergens verderop is de straat staat.

en zo is het gekomen. ik heb niet de indruk dat ik gematst ben, maar ook niet de indruk dat ik genaaid ben. gewoon netjes geholpen tegen een faire prijs.