Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 10-08-2014 11:11:10
Huishouden & Energie

Aardlek

[quote=akranen schreef op zondag 10 aug 2014, 09:38]conclusie:ik heb 2 aardlekschakelaars die defect zijn en met mij nog talloze mensen en degene die het weten zwijgen in alle talen.het heet schijnveiligheid.mijn fout is dat ik het nooit getest heb.

"mogelijk niet uitschakelen bij de nominale waarde"

dus ze schakelen mogelijk niet uit bij 30 ma, maar misschien wel bij 50 ma.
in belgiƫ geldt voor niet natte ruimtes nog een maximale waarde van 300 ma en vroeger hadden we in nederland aardlekschakelaars die pas bij 500 ma uitschakelden, maar die mogen niet meer worden gebruikt in huisinstallaties.
voor nederland geldt dat in nieuwbouwhuizen vanaf 1 september 2005 alleen nog aardlekschakelaars moeten worden gebruikt van 30 ma.

30 ma is echt heel weinig. als je aardlek pas uitschakelt bij 50 of 100 ma is dat echt niet onveilig.
en zoals ik in mijn ellenlange posts aan marcel75 al aangaf is 230 volt wisselstroom maar zeer zelden dodelijk. er overlijden veel meer mensen aan de gevolgen van een brand door kortsluiting dan aan de gevolgen van elektrocutie.

vroeger met die oude beeldbuis-tv's ging het wel eens mis. ook al haalde je de stekker eruit, dan nog stond er een hoog gelijk-strooms-voltage op de grote condensatoren die daar in zaten. als je dus als onwetende daaraan ging zitten knutselen ...