Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 10-08-2014 12:19:10
Huishouden & Energie

Aardlek

[quote=ron530 schreef op zondag 10 aug 2014, 10:13]
de werking van een aardlekschakelaar is gebaseerd op potentiaal verschil,


nope, dat klopt niet.
een aardlekschakelaar schakelt de stroomkring in je huis uit als er een verschil ontstaat tussen de stroom die je huis binnen komt en de stroom die je huis weer verlaat. is het verschil daar tussen groter dan 30 ma (nieuwe aardlekschakelaars), dan schakelt de aardlekschakelaar je volledige stroomtoevoer uit. het ding doet dus precies zoals hij heet, hij schakelt als er ergens stroom weg lekt. het maakt niet uit hoe die stroom weg lekt. dat kan dus via de randaarde zijn, maar ook op een andere manier.

[quote=ron530 schreef op zondag 10 aug 2014, 10:13]
tussen de fase en de nul staat in een normale situatie 230 volt met een constante stroom


tussen fase en nul staat een spanningsverschil van 230 volt.
de stroom is helemaal niet constant, die is afhankelijk van welke apparaten je in huis aan hebt staan. er wordt wel eens gesproken over 'stroomverbruik', maar feitelijk verbruik je helemaal geen stroom. een apparaat wordt ook wel 'stroomverbruiker' genoemd, maar een apparaat verbruikt feitelijk ook helemaal geen stroom. de stroom die erin gaat komt er ook gewoon weer uit.
daarom werkt een aardlekschakelaar ook. als de meterkast meer stroom levert dan er terug komt, dan moet er ergens stroom via een andere weg wegstromen (dat noemen we een lek).
als er een stroom loopt van 0 naar 230 volt, dan stromen elektronen van 230 naar 0 waardoor het spanningsverschil dus lager zou worden en uiteindelijk zouden beiden gelijk worden aan elkaar. om het spanningsverschil op 230 volt te houden heb je energie nodig en dat is waar we uiteindelijk voor betalen: de energie nodig om het spanningsverschil van 230 volt te handhaven, ondanks dat er stromen lopen.

[quote=ron530 schreef op zondag 10 aug 2014, 10:13]
, als er een sluiting of contact met aarde wordt gemaakt en in het ergste geval het aanraken van een een blote elektriciteitsdraad ontstaat er een potentiaal verschil in stroom en voltage is dat verschil meer dan 30 milliampère dan schakelt de aardlek af.


je haalt allerlei termen door elkaar.
een potentiaalverschil (v) is een spanningsverschil en wordt weergegeven in volt.
een stroom (i) is het zich verplaatsen van elektronen en wordt weergegeven in ampère.
het vermogen (p) is de energie die het kost en wordt weergegeven in watt
de formule luidt dan: p = v * i
heb je een apparaat dat 460 watt aan energie verbruikt, dan zal daardoor dus een stroom lopen van 2 ampère, want 460 = 230 * 2
heb je stoppen van 16 ampère, dan kun je daar dus maximaal 16 * 230 = 3680 watt een energieverbruikers op aansluiten. sluit je meer aan, dan slaat de stop door, omdat er een grotere stroom gaat lopen.

[quote=ron530 schreef op zondag 10 aug 2014, 10:13]met het gebruik van een stop ook wel smeltveiligheid genoemd krijg je bij aanraking 16 ampère voor je kiezen totdat de draad in de stop gesmolten is en geloof me dat is niet grappig.


ook dat is niet waar.
als je jezelf tussen nul en fase schakelt, dan wordt jij dus de energieverbruiker. hoeveel stroom (i) er door je lichaam gaat lopen is afhankelijk van het voltage (v, in dit geval dus 230 volt) en de weerstand (r) van je lichaam. formule v = i * r
hoe lager de weerstand, des te groter de stroom die gaat lopen.
de weerstand van je lichaam is afhankelijk van veel factoren, maar vooral toch van de vochtigheidsgraad van je huid. van een droge huid is de weerstand redelijk hoog, van een vochtige huid (zweet handen, of natte handen) is de weerstand een stuk lager.

dat kun je trouwens ook prima testen. koop een 9 volt batterij. houd je droge handen tegen beide contacten en ... je voelt niets. druk nu beide contacten tegen je tong. kun je gerust doen zonder gevaar (het is maar 9 volt), maar prettig is het niet, want er gaat een veel grotere stroom lopen.

kortom, kijk uit met vocht in combinatie met spanningsverschil.
en zeker geen 230 volt op je tong zetten, want dan kun je voorlopig door een rietje eten.

je uitleg over de nen 1010 norm zal vast kloppen, daar twijfel ik niet aan.

[quote=ron530 schreef op zondag 10 aug 2014, 10:13]in nieuw opgeleverde huizen zijn alle stopcontacten voorzien van randaarde, een regel die ik niet echt begrijp maar het zal vast iets te maken hebben met een nieuwe generatie apparaten.

het heeft alles te maken met de verplichting een 30 ma aardlekschakelaar te plaatsen in nieuwbouwhuizen, met aangescherpte veiligheidsnormen en aangescherpte brandveiligheidsnormen.
daarbij zijn er te veel mensen die een apparaat voorzien van randaarde aansluiten op een ongeaard stopcontact. andersom is niet erg, dus beter alle stopcontacten voorzien van randaarde.