Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ph
philip36 - 10-08-2014 13:04:36
Huishouden & Energie

Aardlek

Czar zit er op sommige punten een beetje naast.

een snoer doorknippen met een schaar en je voelt niks?
dan moet je met de schaar eerst wel de nuldraad raken, als je met de schaar eerst de phasedraad (waar de spanning op staat), raakt heb je kans dat je het niet kunt navertellen.

iemand van de gelijkspanning aftrekken moet je wel doen door zijn kleding vast te pakken en niet zijn blote arm of hand.

wisselstroom kent een nulpunt, ja dat klopt, maar dat nulpunt heb je bij 50 hz, 100 keer per seconde.
het is dan natuurlijk onmogelijk om op deze momenten de vastgepakte draad welke onder spanning staat los te laten.
als je draad niet echt vast pakt maar aanraakt is loskomen meestal geen probleem.
het is zelfs zo dat de veilige spanning, de spanning welke je nog veilig aan kunt pakken, bij gelijkstroom hoger is dan bij wisselspanning, 50v bij wisselspanning en 120v bij gelijkspanning.

krachtstroom is niet meer of minder dan 3 phasedraden (phase r, s en t) waarbij de spanning tussen elke phasedraad en nul of aarde 230v bedraagt.
tussen de phasen is de spanning 400v.
meestal heeft de energieleverancier de 3 phasen al tot in de woning aangelegd maar zit er maar een hoofdzekering in hun aansluitkast en gaat er dus maar een phase naar de kwh meter en groepenkast.

bij elektrische motoren heb je te maken met aanloopstromen.
er gaat bij het draaien van de elektro-moto reen inductiestroom lopen welke tegengesteld is aan de toegevoerde stroom.
bij het inschakelen is deze inductiestroom er nog niet en zal de stroomsterkte dus veel hoger zijn dan de bedrijfsstroomsterkte.

de smeltveiligheid zit in stroom-voerende leiding en als de stroom door de smeltveiligheid hoger is dan zijn nominale waarde gaat hij stuk.
het maakt voor de smeltveiligheid niet uit of de sluiting tussen phase en nul is of tussen phase en aarde.