Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 10-08-2014 14:28:15
Huishouden & Energie

Aardlek

[quote=philip36 schreef op zondag 10 aug 2014, 13:04]dan moet je met de schaar eerst wel de nuldraad raken, als je met de schaar eerst de phasedraad (waar de spanning op staat), raakt heb je kans dat je het niet kunt navertellen.


uiteraard, als je met je voeten in een vijvertje in de tuin staat en de schaar vast houdt met kletsnatte handen, dan loop je inderdaad gevaar. je kunt niet zeggen dat het aanraken van de nuldraad absoluut veilig is, daar kan ook spanning op staan t.o.v. aarde.

[quote=philip36 schreef op zondag 10 aug 2014, 13:04]iemand van de gelijkspanning aftrekken moet je wel doen door zijn kleding vast te pakken en niet zijn blote arm of hand.


zelfde verhaal.
in praktijk, niet eerst van alles gaan checken, meteen eraf trekken die gozer.
de kans dat je zelf een goede verbinding met aarde hebt is minimaal in praktische situaties.

[quote=philip36 schreef op zondag 10 aug 2014, 13:04]
als je draad niet echt vast pakt maar aanraakt is loskomen meestal geen probleem.


vast pakken begint met aanraken, door de schrik-reactie heb je wel voldoende tijd bij wisselstroom, bij gelijkstroom niet.

[quote=philip36 schreef op zondag 10 aug 2014, 13:04]het is zelfs zo dat de veilige spanning, de spanning welke je nog veilig aan kunt pakken, bij gelijkstroom hoger is dan bij wisselspanning, 50v bij wisselspanning en 120v bij gelijkspanning.

ik heb het ook gelezen. verklaar mij eens waarom we dan geen 110v gelijkstroom in huis hebben, dan hebben we die talloze gelijkrichters ook niet meer nodig. de enige verklaring die ik ken is dat wisselstroom veel veiliger is dan gelijkstroom.

[quote=philip36 schreef op zondag 10 aug 2014, 13:04]het maakt voor de smeltveiligheid niet uit of de sluiting tussen phase en nul is of tussen phase en aarde.


je hebt gelijk.
normaal gesproken zit de nuldraad in het elektriciteitshuisje in de straat aangesloten op aarde. dan maakt het niet uit of je kortsluiting maakt tussen fase en nuldraad of fase en aarde, nuldraad en aarde zijn dan gelijk. ik ben helaas situaties tegengekomen waarbij de nuldraad niet meer geaard was (mensen knutselen wat aan). ook niet iedereen houdt zich aan de kleurcodering van de bedrading overigens of er wordt bedrading voor een ander doel hergebruikt, dus soms is het lastig te bepalen.

maar laten we eerlijk zijn. ik heb al talloze keren 230v wissel aangeraakt/vastgepakt en dat is niet fijn, zeker niet als het tussen de ene en de andere hand is, maar veel meer dan even bijkomen van de schrik was er niet bij. ik had hetzelfde niet graag bij 230v gelijkstroom gedaan, dan had ik dit bericht waarschijnlijk niet zitten typen.