Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

avhelvoort
avhelvoort - 11-08-2014 19:04:17
Huishouden & Energie

Aardlek

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37]als je geen aardlekschakelaars hebt, heb je nog gewone stoppen in de meterkast zitten. en die springen als er stroom weg lekt of als de desbetreffende groep te zwaar belast wordt.
de oude (schroef) zekeringen zullen niet stuk springen wanneer er stroom weg lekt, deze zal alleen stuk gaan wanneer deze te zwaar wordt belast.

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37]
het enige nadeel van stoppen is dat je die moet vervangen iedere keer als ze geknapt zijn. een aardlekschakelaar zet je gewoon weer terug en je hebt weer stroom. nadeel van menig aardlekschakelaar is wel dat deze er vaak sneller uitslaat bij overbelasting. stoppen kunnen vaak net even wat meer hebben waardoor ze beter tegen piekspanning kunnen.
een aardlekschakelaar zal niet uitvallen bij overbelasting of je moet iets verkeerds hebben gedaan in de meterkast, want voor de overbelasting zitten de groepsautomaten/schakelaars er in. (achter 1 aardek mogen dan ook meerdere groepen zitten.

en in groepenschakelaars/automaten heb je ook verschillende karakteristieken, 1 voor heel snel uitvallen bij overschrijding van de ampèrage van hoeveel de automaat is en dan ook die trager uitvallen dus die een langere piek aan kunnen.

[quote=marcel75 schreef op zaterdag 9 aug 2014, 20:37]en zoals al gezegd werken aardlekschakelaars alleen als je geaarde apparatuur gebruikt. een in een badkamer veel gebruikt apparaat is in de regel niet geaard (denk aan scheerapparaat of fohn) gek genoeg. terwijl wandcontactdozen wel voorzien moeten van randaarde om in een badkamer geplaatst te mogen worden. snapt u het nog?
nee hoor het apparaat hoeft niet perse geaard te zijn om uit val van de aardlekschakelaar te krijgen, bij meer dan 30ma verschil tussen in en uitgaand bij de aardlekschakelaar valt hij uit, dus wanneer er een defect in een apparaat zit en jij pakt het vast en er loopt door jou meer dan 30ma zal de aardlekschakelaar moeten uitvallen.
de meeste apparaten die jij dan ook gebruikt in de douch of bijvoorbeeld de bouw zijn dan ook dubbel geïsoleerd en mogen dus ook helemaal geen aarde hebben.

wel moet gezegd worden dat de test knop op de aardlek niet heilig is, daarmee bedoel ik dat het ook zomaar kan zijn dat de aardlekschakelaar wel uitvalt bij het indrukken van de test knop maar dat hij niet uitvalt bij 30ma maar bijvoorbeeld pas bij 50ma, daarom worden bij bedrijven en vooral zorginstellingen vaak onderhoudscontracten afgesloten om dit eens in de zoveel jaar te testen, net zoals dit ook moet gebeuren bij oplevering van een bouw project.