Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sjaanbaan
sjaanbaan - 08-10-2014 08:20:15
Geldzaken & Recht

Pensioen na overlijden ex

Hallo,

er gaan bij de antwoorden een aantal dingen door elkaar. maar zal de situaties beide even uitlichten.

nav een scheiding zijn er een aantal dingen die je kunt doen, en die verplicht zijn. eerst het verplichte gedeelte.

partnerpensioen:
nav een scheiding is er volgens de wet geregeld: bpp. bijzonder partnerpensioen. dit dient vastgelegd te worden na ontbinding relatie. de periode die gebruikt wordt is vanaf scheidingsdatum tot aan de vorige scheidingsdatum, of als die er niet is, al het opgebouwde partnerpensioen. dit wordt allemaal omgezet als recht voor de ex. het bestaande partnerpensioen wordt dan bijzonder partnerpensioen. zou je hiervan af willen wijken, dient er een convenant te worden opgesteld, dat men er vanaf ziet. dit wordt dan ongedaan gemaakt en is het bpp weer pp, en kan je er zelf over beschikken ten tijde van pensionering, of voor een eventuele latere partner. mocht je dit niet hebben geregeld, en blijft het bpp staan en gaat de ex partner dood, dan krijgt de deelnemer die het oorspronkelijk heeft opgebouwd niet terug. immers dit was het recht van de ex.

ouderdomspensioen:
nav een scheiding is er een mogelijkheid om het opgebouwde ouderdomspensioen te verevenen. dit is geen verplichting. dit moet zelf aangevraagd worden, binnen 2 jaar na de echtscheidingsdatum bij de pensioenuitvoerder. vraag je het na 2 jaar, dan hoeft een pensioenuitvoerder hier niet meer aan mee te werken. mocht het op tijd zijn aangevraagd, dan wordt de verevening vastgesteld. in tegenstelling tot het bpp, gaat dit over de tijd dat men met elkaar getrouwd is geweest. dat gedeelte aan ouderdomspensioen, gaat door 2 en wordt geregistreerd als recht voor de ex. bij het bereiken van jou 65e jarige leeftijd wordt ex ook aangeschreven. bij het overlijden van ex, is het afhankelijk van de pensioenuitvoerder of het bedrag aan opgebouwd verevend ouderdomspensioen weer terugvloeit naar de deelnemer of inderdaad vervalt. dit kun je terugvinden in het reglement van je pensioenuitvoerder.

voor ouderdomspensioen betreffende verevening kan er nog worden gekozen voor een andere optie: conversie. dit betekent dat het bedrag aan ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen een zelfstandig recht wordt voor de ex partner. hier kunnen kosten aan verbonden zijn om dit uit te voeren. dit zorgt ervoor dat de ex partner het verevend ouderdomspensioen pas krijgt als zij zelf 65 wordt. voordeel: je bent niet meer afhankelijk van elkaar betreffende de pensioenuitkering. immers je hoeft niet te wachten tot wanneer je ex partner 65 wordt. nadeel: mocht jou pensioenuitvoerder een regeling kennen, dat bij overlijden jij het verevende ouderdomspensioen weer terugkrijgt, dit niet het geval is met conversie.

ik hoop dat je hier wat aan hebt.
groet.