Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 08-10-2014 10:25:18
Geldzaken & Recht

Pensioen na overlijden ex

@sjaanbaa

u maakt de zaken nodeloos ingewikkeld en gooit ook een aantal zaken door elkaar.

conversie is de meest vergaande deling van opgebouwde pensioenrechten. na de scheiding wordt, uiteraard na allerlei formaliteiten, het opgebouwde ouderdomspensioen van de ex, niet zijnde de deelnemer, vastgesteld. die heeft daarop een zelfstandig recht als hij of zij 65 wordt. komt die ex, niet zijnde de deelnemer te overlijden vervalt dat hele recht en vloeit nooit terug naar de deelnemer. kont de deelnemer eerder te overlijden dan 65 jaar, dan is er voor de ex, niet zijnde de deelnemerook geen nabestaanden pensioen tot de 65 jarige leeftijd.

als men niet zover wil gaan, kan men ook binnen twee jaar de scheiding melden aan het pensioenfonds. dan stelt het pensioenfonds het recht vast van de ex, niet zijnde de deelnemer. als de deelnemer oudedagspensioen gast genieten, keert het pensioenfonds aan de ex zijn of hasr deel rechtstreeks uit, diens leeftijd is niet van belang.

komt de ex te overlijden dan vloeit het recht weer terug naar de deelnemer. ook heeft de ex, afhankelijk van het pensioenreglement eventueel recht op bijzonder nabestaandenpensioen als de deelnemer voor de pensioengerechtigde leeftijd overlijdt.

als de scheiding niet tijdig wordt doorgegeven, moet de ex zelf haar of zijn recht halen bij de deelnemer als die met pensioen gaat. en kan bij het pensioenfonds, als de deelnemer eerder overlijdt en afhankelijk van de voorwaarden, het bijzonder nabestaandenpensioen claimen.