Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

energieverbruik
energieverbruik - 11-10-2014 17:17:29
Huishouden & Energie

Heteluchtverwarming kanalen reinigen

Hallo sandrie,

in de praktijk gebeurd het alleen erg weinig het reinigen van kanalen, maar als er serieus wordt omgegaan met het reinigen en vervangen van de filters/filtercasettes denk ik dat het met de vervuiling van de kanalen ook wel meevalt onder normale omstandigheden.
en wanneer zijn de omstandigheden nu gunstig en wie beoordeeld dat. het punt is dat je bij een dergelijke installatie 80% van de lucht in huis rondpompt en slechts 20% "schone" buitenlucht toevoegt aan deze luchtstroom, waardoor deze dus sterk afhankelijk is van de omstandigheden in huis.
als je gaat reinigen kun je mogelijk ook de kanalen aan de binnenzijde beschadigen, afhankelijk van het materiaal en daarmee juist een averechts resultaat bereiken.
demonteer hier en daar eens wat inblaas roosters en beoordeel zelf eens in hoeverre er van vervuiling van het kanalenwerk sprake is.
wat je ook van een luchtverwarmingsinstallatie moet weten is dat de verwarmde lucht die door de roosters wordt ingeblazen in de diverse ruimtes ook weer moet kunnen terugkeren naar de luchtverhitter. hiervoor dient in veel gevallen het trappenhuis in de woning als "retourkanaal" waarbij de luchtstroom via een opening onder de deur of een rooster teruggevoerd wordt naar de warmtebron en deze weg mag niet verstoort worden voor een goede werking.
een laatste stap zou kunnen zijn het elektrostatisch filter wat een verdere vervuiling van het kanalensysteem voorkomt en wat het leefklimaat voor mensen met gevoelige luchtwegen zeker kan verbeteren