Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 28-10-2014 21:26:48
Geldzaken & Recht

Bijstand en kind werken

Allereerst: ik vind het jammer dat veel van de bijdragen geen enkele toegevoegde waarde hebben. vragensteller vraagt om antwoord / informatie, niet om (morele) reacties. een discussie voeren, daarvoor is dit forum niet bedoeld.

------------------------------------------------------------------------------------------
er is in dit geval géén sprake van samenwonen. dit omdat moeder samenwoont met kind (dochter) er is geen sprake van samenwonen voor de bijstand als een ouder samenwoont met een 1e graads familielid (hier ouder-dochter) het gevolg is dat de bijstand van moeder niet verloren gaat. wel is er in de meeste gemeenten een korting van 10% op de toeslag. dus i.p.v. 70% bijstandsnorm wordt het uitkeringspercentage 60%. (huidige regeling)

vanaf 1 januari 2015 gaat de participatiewet in. deze wet heeft onder meer gevolgen voor volwassenen die met meerdere personen op 1 adres wonen en de kosten delen. (meerpersoonshuishouden). hoe meer personen van 21 jaar of ouder in het huishouden, hoe lager de bijstandsuitkering. voor de kostendelersnorm maakt het niet uit of men familie van elkaar is of niet. de inkomsten en vermogen van dochter tellen niet mee voor de bijstandsuitkering moeder. dochter telt als persoon wel mee voor de hoogte van de wwb-uitkering moeder. zie bron 2 voor uitgebreide informatie met veelgestelde vragen.

moeder krijgt bij samenwonen met dochter m.i.v. 1 juli 2015 (ingangsdatum voor bestaande uitkeringsgerechtigden) een wwb-uitkering van 50% van de bijstandsnorm voor gehuwden / 100% : 2 personen) de bijstand wordt aangevuld als moeder en dochter minder zouden verdienen dan de bijstandsnorm voor gehuwden. dat is niet aan te nemen. de huidige uitkering van moeder is 70% bijstandsnorm gehuwden. dat zal nu 60% worden als dochter substantieel gaat verdienen. en als dochter blijft wonen bij moeder wordt dat 50% m.i.v. 1 juli 2015. lees http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=609">bron 1 en lees http://www.bussum.nl/werk-en-inkomen/veelgestelde-vragen-wwb-participatiewet/">hier