Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

re
respondent - 31-10-2014 12:46:25
Geldzaken & Recht

Gift, toch niet voor mij bestemd

[quote=zoekster schreef op vrijdag 31 okt 2014, 12:37][quote=jan4073 schreef op vrijdag 31 okt 2014, 12:24]maar ook in jouw geval zal er niet veel gebeuren. de bank gaat jouw adresgegevens niet verstrekken vanuit privacy oogpunt. vandaar ook dat de bank zelf belt namens de gever..
dit is volstrekte onzin.

de bank kan de desbetreffende persoon aanschrijven om het geld op rekening van x terug te storten. als daar niet op gereageerd wordt, mag de bank de adresgegevens van de rekeninghouder waar het geld ten oprechte naartoe is gegaan ter beschikking stellen. x kan hem/ haar dan aanschrijven en dat geld op grond van onverschuldigde betaling terugvorderen. onverschuldigde betaling is het zonder rechtsgrond verrichten van een betaling. er kunnen ook nog wettelijke rente en incassokosten gevorderd worden als niet binnen de gestelde termijn wordt betaald.


volgens ams advocaten: een gift is iedere handeling, dus ook andere (rechts)handelingen dan een overeenkomst, die er toe strekt een ander ten koste van het vermogen van de handelende persoon te verrijken. volgens jurex: bij een gift kan er soms wel sprake zijn van een tegenprestatie. ook hoeft er bij een gift geen sprake te zijn van een overeenkomst, het is als het ware een eenzijdige handeling.

bron klik http://www.mijnrechtsbijstandverzekering.nl/informatie/voorbeelden-rechtsbijstand/internetbankieren-fout-gemaakt/">hier

ik zou wel even navragen bij een echte jurist of het woord 'gift' genoeg is om niet terug te betalen. als het een twijfelgeval is, dan ben je wel zuur als de rechter anders beslist dan gehoopt.

je zou het bij het juridisch loket kunnen navragen.

over je moraal maak ik me geen illusies.