Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gerardk
gerardk - 05-12-2014 12:09:22
Geldzaken & Recht

Betalingstermijn op maandnota, kosten te laat betalen, essent

met ingang van 1 juli 2012 is een nieuwe wettelijke regeling met betrekking tot het normeren van incassokosten van kracht.

uitgangspunt van deze nieuwe wetgeving is het bieden van meer zekerheid voor schuldeisers en schuldenaren. bij de nieuwe regelgeving gaat het om vorderingen die voortvloeien uit een verbintenis tot betaling van een geldsom waarvan de hoogte makkelijk is vast te stellen.

de vergoeding van de incassokosten wordt berekend als percentage van de hoofdsom, waarbij het percentage trapsgewijs daalt naarmate de vordering hoger wordt. bij de incassokosten geldt een minimum- en een maximumbedrag.

de incassokosten worden berekend conform onderstaande staffel zoals vastgelegd in het besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten d.d. 27 maart 2012:

- over de eerste € 2.500 van de vordering mag de vergoeding voor incassokosten maximaal 15% van de hoofdsom bedragen met een minimum van € 40,00.

- over de volgende € 2.500 van de vordering bedraagt de vergoeding maximaal 10%.

- over de volgende € 5.000 van de vordering bedraagt de vergoeding maximaal 5%.

- over de volgende € 190.000 van de vordering mag maximaal 1% als vergoeding voor incassokosten worden berekend.

- voor bedragen boven € 200.000 mag maximaal 0,5% als vergoeding voor incassokosten worden berekend, met een maximum van € 6.775 ongeacht de hoogte van de vordering.

bij de hoofdsom is sprake van de kale hoofdsom, dus zonder eventueel verschuldigde vertragingsrente. de incassopercentages bedragen het maximum van wat een schuldeiser kan vragen van de schuldenaar voor het verrichten van incassohandelingen. afwijken in het voordeel van de schuldenaar is vanzelfsprekend toegestaan.