Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 12-12-2014 13:59:47
Computers & Telefonie

Blokvertoning op televisie

Artefacten als 'blokjes' etc. ontstaan doorgaans doordat kabels en/of aansluitingen niet van voldoende kwaliteit zijn. voor digitale ontvangst is het gebruik van goede kabel, zorgvuldig afgemonteerd met metalen stekkers on-ontbeerlijk. de kabel van huisaansl. tot tv mag ook niet al te lang zijn (max. een meter of 10) en niet scherp gebogen worden. ook het leggen, over vooral een lange lengte naast spanningvoerende kabels, kan ondanks de afscherming tot problemen leiden. ook kunnen andere apparaten die in de kabel zijn opgenomen, zoals splitters, dvd recorders etc. tot problemen leiden. zijn er meer tv's aangesloten, is wellicht een signaalversterker of breedband versterker benodigd.

op de decoder kun je enkele gegevens uitlezen: signaalsterkte: deze dient ong. rond de 50% te zijn. kwaliteit: deze dient 100% te zijn. ber (bit error rate): deze dient op 0 te staan. hoe hoger de ber, hoe meer errors en dus gaat het dan uiteindelijk mis. de decoder kan wat fouten herstellen, maar als dit er teveel zijn 'snapt' deze het binnenkomende signaal niet meer wat zich uit in artefacten, wegvallend beeld, of het zelfs geheel op zwart gaan van de weergave. ook kan de hdmi kabel soms voor problemen zorgen, maar doorgaans niet de eerstgenoemde. zelfs en goedkope kabel kan doorgaans zeer goed voldoen, maar als alles verder in orde is gemaakt en er blijven problemen ontstaan, dan kun je eens proberen of een andere hdmi kabel soelaas biedt. maar eerst moeten alle coax kabels en stekkers worden nagezien en/of vervangen.

soms kan ook de oorzaak worden gezocht in een verouderde huisaansluiting (aop). is dat het geval, dan zijn de kosten daarvan, evenals montage voor de provider

als de decoder op, of vlakbij een ander apparaat staat, zoals b.v. een versterker of receiver, kan het zijn dat deze de werking van de decoder nadelig beïnvloed.

wellicht ten overvloede:

bij een goede werking van de decoder, en dus beide tuners, kun je altijd een ander programma opnemen dan wordt bekeken. als je 2 programma's opneemt, kun je alleen nog een derde bekijken, als die in dezelfde stream zit als de op te nemen zenders.

noot: om de waarden van beide zenders uit te lezen dien je een zender te bekijken en en of twee (steeds vaker mogelijk bij ziggo) anderen op te nemen.

gr. willem.