Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 26-12-2014 23:59:30
Garantie & Verzekeringen

Brug nodig? misschien beter geen tandartsverzekering nemen.

Allereerst: in specifieke situaties is het inderdaad mogelijk dat er bij niet verzekeren met volledige betaling van € 1700 brugkosten er meer dan € 1700 belastingvoordeel is. de berekening die u geeft in uw of andermans inkomens- en toeslagsituatie klopt wel ongeveer. de maximale belastingteruggave is een bedrag tussen € 800 en € 900, zowel voor niet-pensioensgerechtigden als wel- pensioensgerechtigden. en rekening houdend met de drempel. meestal zal de teruggave minder zijn (of vervallen).

in elke situatie moet een persoonlijke situatie-berekening worden gemaakt van:
1. wat kost de aanvullende verzekering. wat is de vergoeding.
2. hoe hoog is het (gezamenlijk) drempelinkomen c.q. verzamelinkomen.
3. hoe hoog is de belastingteruggave.
4. wat is de invloed van de toeslagen.

het item suggereert dat de belastingteruggave incl. de hogere toeslagen vrijwel altijd voordeel biedt boven een tandverzekering. als deze conclusie getrokken zou worden, is dat wel erg kort door de bocht. er zal steeds een rekensom moeten worden gemaakt. van belang hierbij:

drempel: bij een hoger (gezamenlijk inkomen van meer dan € 39.975 geldt als drempel € 659 + 5,75% van het extra drempelinkomen

vermenigsvuldigingsfactor: om in aanmerking te komen voor de verhoging van 40% of 113%, mag het drempelinkomen niet hoger zijn dan € 33.857. de kosten voor genees- en heelkundige hulp en de reiskosten voor ziekenbezoek tellen sowieso niet mee voor deze verhoging.

in concreto betekent dit dat voor hogere inkomens de drempel meestal te hoog is. er is hier geen aftrekpost als het (gezamenlijk) inkomen hoger is dan € 58.000 aftrek in schijf 1 levert minder op dan in schijf 2. het voordeel bij toeslagen vindt ook vnl. plaats bij een (gezamenlijk) inkomen tussen € 19.822 en € 33.857 c.q. € 33.589 als 1 van de partners of de alleenstaande een inkomen heeft belast in schijf 3 of 4 is er geen of minder aftrek. er is geen huur- of zorgtoeslag als 1 van de partners een inkomen heeft in schijf 3 of 4.

conclusie: het brillenverhaal van 2008 geldt in specifieke situaties nog steeds. in 2008 was het bij beneden-modale inkomens niet heel moeilijk om persoonlijk of voor het hele gezin een bril of brillen aan te schaffen met een belastingteruggave die hoger was dan de kosten van de bril(len)
in specifieke situaties geldt dat in 2015 nog steeds. zoals dit item laat zien.

let op: de belastingprogramma's van 2014 en 2015 zijn natuurlijk wel beschikbaar (va2014 en va2015) bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de va2015. lees ook
http://financieel.infonu.nl/belasting/136048-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten-2015-en-wmo-2015.html br /br /">hier