Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 05-02-2015 21:42:20
Huishouden & Energie

Wtw systeem onderhoud

@cees60.

gelukkig heb je een systeem met een bypass, dat scheelt 's zomers weer in de temperatuur in huis, er wordt dan direct "koudere" buitenlucht de woning ingeblazen zonder dat er een warmte-uitwisseling optreed in de wtw-kast zelf, dat is dan wel weer prettig.
dat de blaasfunctie niet uit te schakelen is is heel erg jammer.

doordat jouw wtw-systeem zo te lezen enorm vervuild is ontstaat er een behoorlijke stof warreling ondanks dat je elk half jaar de filters vernieuwd.
het interne van die kast moet dus eerst eens goed gereinigd worden.
óók kun je de ventielen loshalen en de kanalen zo ver als dat je er in kunt komen met de slang, uitzuigen met een stofzuiger, dat heeft de onderhoudsploeg hier toen ook gedaan. (mocht je het zelf willen doen, goed op de openingsstand van de ventielen letten)
ik weet niet op welke stand je die schakelaar normaal gesproken hebt staan, als advies wordt stand 2 gegeven als "normaal" stand, ik heb hem zoals gezegd op stand 1, al vanaf het begin dat ik hier kwam wonen in 2009.
stand 1geeft al véél meer luchtverplaatsing als dat er in huizen gebeurd zonder mechanische afzuiging en ik denk ook meer als in menig huis waar wel een mechanische afzuiginstallatie aanwezig is.
de verplaatsing op stand 1 is 100 m3/h.
stand 2 (normaalstand) is 150 m3/h
stand 3 (kook en douche) 225 m3/h
(ik weet dat de moderne woningen veel beter geïsoleerd zijn en dat dit daarom zo ontworpen is)

is de standaard ventilator-stand bij jou stand 2, de normaalstand, dan kun je eens stand 1 proberen.
dan heb je al veel minder luchtverplaatsing ( is stof-verplaatsing) als dat je op stand 2 hebt en toch nog ruim voldoende luchtverversing.
op stand 1 verbruikt het systeem ook minder stroom, en je hebt minder "lawaai" , al valt dat op stand 2 nog wel mee te opzichte van stand 3, maar op stand 1 hoor je hoegenaamd niets meer, maar het belangrijkste voor jou is, op stand 1 is er minder dwarreling, dus minder stofverplaatsing.
het is echt jammer dat blaasventilator bij jou niet uit te schakelen is.
wat je wel kunt doen is buiten het op stand 1 zetten van de ventilator, de openingen van de blaas-ventielen verkleinen.
hier een afbeelding van een sth blaas-ventiel met een verhoogde rand, maar ik denk dat je die zelf ook al aan het plafond zult hebben
klik-> http://www.zijtveldsanitair.nl/webwinkel/centrale-verwarming/luchttechniek/accessoires-voor-woonhuisventilatie-en-wtw/kunsttoevventiel-sth-125-r-vent-xsth1125/products_detail/">sth-ventiel

dat het beter is dat de ramen niet open gaan, staat inderdaad in de gebruiksaanwijzing, maar is hoofdzakelijk van toepassing als het buiten "zoveel" graden kouder is als binnen, de warmte-uitwisseling in de wtw-kast wordt dan verstoord, maar daar is bij ons al helemaal geen sprake meer van, winter of zomer, omdat de het blaasgedeelte uitgeschakeld is en een tuimel/klapraam iets open.

het op stand 1 zetten geeft voor mij veel voordelen, en helemaal in combinatie met het uitzetten van de blaas-ventilator.
het scheelt veel luchtverplaatsing, omdat (te) veel luchtverplaatsing een " tocht" gevoel geeft, en helemaal als je net onder of in de buurt van een blaas-ventiel zit, dan voel je toch duidelijk de luchtverplaatsing en omdat de ingeblazen lucht 's winters toch beduidend kouder is, ondanks de warmte-uitwisseling in de kast, als de warmere lucht in een verwarmde kamer.
dat heb jij dus denk ik ook, en op stand 1 zul je daar minder last van hebben.

het scheelt stroomverbruik.
het systeem heeft 2 ventilatoren die elk jaar continu draaien, als daar 1 van uitgeschakeld wordt scheelt dat toch de helft, ook al zijn het zuinige ventilatoren.

ik zou er zeer zeker werk van maken.
zo'n wtw-systeem is prachtig, scheelt enorm veel aan stookkosten, maar het moet wel goed onderhouden worden anders wordt het een last, en daar is genoeg van te lezen op internet.
suc6 in ieder geval.