Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

holpen
holpen - 12-02-2015 08:49:03
Computers & Telefonie

Wifi beveiligen ?

Beveiliging van je computer is iets geheel anders dan beveiliging van je wifi.

vrijwel alle wifi-routers die je tegenwoordig koopt (ook die van je provider) worden standaard geleverd met de beveiliging al ingeschakeld (meestal wpa2). dat kun je zelf heel gemakkelijk controleren: als je op je pc of telefoon een code moet opgeven om te kunnen verbinden met je wifi, dan staat die beveiliging aan (alternatief: veel routers hebben ook een wps-functie; als je deze gebruikt om contact te maken met je wifi, dan staat de beveiliging ook aan).

in uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een router standaard een niet-beveiligd wifi-signaal uitzendt. of wellicht heeft iemand het bewust uitgezet. in dat geval moet je, zoals hierboven ook vermeld, inloggen op je router en handmatig de beveiliging aanzetten. hoe dat precies werkt, verschilt per router. dat vind je terug in de handleiding van die router.

er zijn een aantal methodes om de wifi-verbinding te beveiligen. tegenwoordig staan routers standaard ingesteld op wpa en/of wpa2. de meeste routers kennen ook nog het sterk verouderde en hoogst onveilige wep als beveiligingsmethode.

het is wel te adviseren om de wifi-beveiliging altijd ingeschakeld te hebben. zodra je die uitschakelt, kan iedereen die binnen een bepaalde straal van je router komt, meesurfen op jouw internetverbinding. het wordt dan ook mogelijk om misbruik te maken van jouw verbinding, niet alleen door bijvoorbeeld illegale dingen op het internet te doen, maar ook kan jouw dataverkeer gemakkelijk afgeluisterd worden en kunnen bijvoorbeeld wachtwoorden e.d. worden achterhaald. dat is bijvoorbeeld ook een van de risico's van het werken bij open hotspots, zoals al diverse tv-programma's hebben aangetoond.

naast het beveiligen met wpa(2), kun je je wifi-netwerk vaak ook nog beveiligen door in de router in te stellen welke apparaten wel of geen toegang mogen krijgen. hiervoor moet je inloggen op je router en dit handmatig instellen. hiervoor gebruiken de meeste routers het zogenaamde mac-adres van je apparaat (dit is een specifiek, uniek nummer dat elke netwerkkaart heeft). voor de meeste thuisgebruikers is dit echter onnodig. er zijn zelfs experts die betogen dat het je netwerk juist kwetsbaarder maakt (heel technisch verhaal, dat ik je zal besparen).

het beveiligen van je pc is een geheel ander verhaal en staat compleet los van de wifi-beveiliging.