Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pavoordf
pavoordf - 07-03-2015 15:08:44
Elektronica & TV

Waarom gebruikt mijn kerstverlichting ac ipv dc?

Ik moet moeite doen om niet op de antwoorden te reageren, stuk voor stuk "top"-antwoorden

in principe is iedere adapter een ac-adapter, hij past namelijk de 230v wisselspanning aan aan iets anders. in geval van de kerstverlichting zijn er twee mogelijkheden, de verlichting bestaat uit gloeilampjes of de verlichting bestaat uit leds. in het eerste geval zal de adapter secundair ac (wisselspanning) afgeven. gloeilampjes branden namelijk op zowel gelijk (dc) als op wisselspanning. een adapter die secundair wisselspanning afgeeft is goedkoper dan één die gelijkspanning afgeeft. wanneer de kerstverlichting uit leds bestaat, dan moet de adapter secundair gelijkspanning afgeven. leds werken namelijk in tegenstelling tot gloeilampjes, alleen op gelijkspanning. om correct te zijn op gelijkstroom, want leds worden stroomgestuurd. overigens, veel kerstverlichting voor binnenshuis (met gloeilampjes) wordt direct op 230v aangesloten, zonder adapter. de lampjes staan in seriegeschakeld en de spanning van 230v wordt evenredig over de lampjes verdeeld.

met betrekking tot laptops en andere elektronica, hier is de keuze aan de fabrikant. elektronische apparaten werken op gelijkstroom en de gelijkrichter kan in de adapter zitten, en geeft dan gelijkspanning af, of in het apparaat. in het laatste geval geeft de adapter wisselspanning af.

voor netspanning wordt altijd wisselspanning gebruikt, of dat nu 110 v is zoals in de usa of 230v zoals in europa, dat maakt niet uit. gelijkspanning (van 24 v) voor een lichtnet is onzin. de reden om wisselspanning te gebruiken is omdat dat eenvoudig met een transformator in een hogere of lagere spanning valt om te zetten. voor het omzetten van gelijkspanning naar een hogere of lagere spanning is elektronica nodig (vroeger had je trilomvormers, een mechanische variant van de huidige elektronica). aan gebruikerskant wordt de 230v dikwijls naar een lagere spanning getransformeerd, omdat vooral veel elektronica op lagere spanningen werkt. ook in het netwerk wordt de spanning meerdere keren getransformeerd. zo is er een hoogspannings netwerk op 380 kv (kilo volt). dit wordt in stappen naar beneden getransformeerd. zo is er een 150 kv net, een 50 kv net en een 10 kv net dat uiteindelijk in transformatorhuisjes in de wijk omgezet wordt naar 230 v, voordat het bij u thuis komt. de rede om met de hoge spanningen te werken is omdat de verliezen in het netwerk dan lager zijn (volgt simpel uit de wet van ohm)