Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pavoordf
pavoordf - 07-03-2015 17:40:31
Elektronica & TV

Waarom gebruikt mijn kerstverlichting ac ipv dc?

[quote=dirk23 schreef op zaterdag 7 mrt 2015, 16:34]het begint nu een stuk duidelijker te worden. er zit dus een nog een ouderwetse transformator en een wat electronica om de wisselstroom in het apparaat te krijgen.
de electronica in het apparaat zelf zorgt er voor dat ac in dc veranderd wordt.

ik las ergens dat de nieuwe generatie dc adapters geen transformator meer gebruiken maar een moderne schakeling, die uitgevonden is door de chinezen ergens rond 1999.? weten jullie iets daarvan?

chinezen vinden niet zoveel uit. al een hele tijd worden zogenaamde switch mode power supplies (smp) ofwel schakelende voeding gebruikt. daarbij wordt de wisselspanning eerst gelijkgericht en daarna wordt via elektronica de spanning door een primaire spoel van een transformator snel aan en uit geschakeld. frequentie is veel hoger dan 50 hz, waardoor een kleinere trafo gebruikt kan worden. werd zeker in de jaren 90 al door philips in tv toegepast.