Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ru
ruitenheer - 14-03-2015 13:24:12
Geldzaken & Recht

Rioolbelastng naar gebruiker

Dit is nog een nasleep van de fusie tussen alphen, boskoop en rijnwoude. alphen bracht de rioolheffing bij de eigenaren in rekening, boskoop en rijnwoude bij de gebruikers. de nieuwe gemeente heeft besloten de rioolheffing voortaan bij de gebruikers in rekening te brengen. de meeste verhuurders hebben besloten de huren te verlagen, uw verhuurder kennelijk niet. de verhuurder kan niet worden gedwongen de huur te verlagen.

uit de raadstukken:

woonlasten
de woonlasten voor een eigenaar/gebruiker van een woning, bestaan uit de afvalstoffenheffing, onroerende-zaakbelastingen en rioolheffing. uitgangspunt voor 2015 is, dat de woonlasten voor een gezin (eigenaar/gebruiker) niet stijgen. uit de berekening blijkt dat deze woonlasten in de gehele gemeente voor gezinnen met een eigen woning leidt tot een daling van de woonlasten (gemiddeld circa 2%). door de verschuiving van de belastingplicht rioolheffing van de eigenaar naar de gebruiker vindt een lastenverschuiving plaats naar de huurder. hierdoor zal er voor deze laatste groep geen sprake zijn van een lastendaling. met de meerderheid van verhuurders (waaronder wonen centraal) is afgesproken dat dit gecompenseerd wordt door middel van een huurverlaging of anderszins.

harmonisatievoorstellen
rioolheffing
het harmonisatieproces van deze verordeningen heeft dit jaar plaatsgevonden. de voormalige fusiegemeenten hanteerden in de verordeningen zeer diverse wijzen van heffen. tevens werd er in de voormalige gemeente alphen aan den rijn geheven van de eigenaar en in de overige voormalige gemeenten van de gebruiker. voor de harmonisatie van de rioolheffing is vooroverleg gevoerd met de woningcorporaties en via deze met overige verhuurders in oud alphen aan den rijn. hieruit is de heffingswijze; heffing bij de gebruiker van de woning, voortgekomen. de meerderheid van de verhuurders (89%, waaronder wonen centraal) heeft daarbij toegezegd de huurder navenant te zullen compenseren, aangezien het bedrag rioolheffing in alphen aan den rijn tot nu toe van de eigenaar werd geheven en der verhuurder nu een financieel voordeel krijgt.