Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 22-03-2015 03:04:15
Geldzaken & Recht

Bij aow meer belasting betalen

Alle reacties hierboven laten zien dat er geen of weinig ervaring is in het doen voor aangiften voor aow-gerechtigden. het jaar van aow-gerechtigd worden laten we hier even buiten beschouwing. teruggave of bijbetalen is dan sterk afhankelijk van de maand waarin men aow-gerechtigd wordt en ook van belang is welk inkomen er was vóór de aow-leeftijd en het inkomen ná de aow-leeftijd.

algemeen:
gehuwden met een aow-inkomen van € 9732 en een aanvullend pensioen van maximaal z'n € 11.000 krijgen zonder aftrekposten sowieso € 200 tot ruim € 300 teruggave. oorzaak: de heffingskortingen die een grotere verzilvering opleveren.
alleenstaanden met een inkomen vallend in schijf 1 krijgen geen teruggave en hoeven niets bij te betalen. de 3 heffingskortingen: algemene heffingskorting, ouderenkorting en alleenstaande ouderenkorting worden sowieso volledig verzilverd.
n.b: het is dus zaak voor gehuwde aow-gerechtigden met een inkomen in schijf 1 om aangifte te doen. vaak krijgen deze mensen géén uitnodigingsbrief!

nu de aangifte van hannah254:
jammer genoeg is niet vermeld of het een aangifte is voor een alleenstaande of een aangifte voor een gehuwde / samenwonende.
in elk geval moet er over het meerdere inkomen boven € 19.645 extra belasting worden betaald, omdat dit inkomen met 5,75% extra is belast. instanties houden regulier in schijf 1 belasting in. € 10.000 inkomen vallend in schijf 2 geeft een te betalen bedrag van € 575. omdat hier € 900 moet worden betaald, zal het totale inkomen van hannah254 boven de € 30.000 zijn. het inkomen boven € 33.363 wordt met 42% belast! aow-ers met een goed pensioen boven modaal krijgen de schrik van hun leven als ze voor de eerste keer worden geconfronteerd met duizenden euro's bij te betalen. eenmaal maakte ik een aow-er mee die het zien van het bij te betalen bedrag minutenlang met zijn hoofd op het bureau van de schrik lag bij te komen.

n.b: een 'levensgevaarlijk' inkomen is in dit verband een inkomen rond € 35.000. want de ouderenkorting van € 1032 wordt slechts gerealiseerd bij een (verzamel)inkomen van € 35.450 of minder. 1 euro erboven geeft slechts € 150 ouderenkorting. zo kan het dus gebeuren dat bij een inkomen van € 35.451 er bijna € 900 meer belasting moet worden betaald dan bij een inkomen van € 35.450. (jaar 2014) zaak dus om hier goed op de verdeling te letten (als er een fiscaal partner is) door te schuiven met aftrekposten en box3 vermogen kan de ouderenkorting in deze grenssituaties vaak nog worden gerealiseerd. (zie verder bericht 2)