Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 22-05-2015 14:14:47
Huishouden & Energie

Slimmemeter

Ter aanvulling over wat je nou eigenlijk betaalt als je voor energie betaalt... verbruik is één, maar er is ook gebruik van het netwerk en belasting:

(ingekort van http://www.watkostenergie.nl/energie-berekenen/opbouw-energierekening/

de energierekening is opgebouwd uit 3 onderdelen:
levering (ca. 50%); netbeheer (ca. 33%); overheid (ca. 17%).

levering: wat je betaalt aan je energieleverancier voor gas en stroom. dit uit een vast bedrag (het vastrecht) en een variabel bedrag (afhankelijk van je verbruik).

het leveringstarief komt tot stand in een vrije markt en worden door de leverancier vastgesteld. als je leveranciers vergelijkt, vergelijk dan de leveringstarieven.
het vastrecht schommelt rond de € 2,- per maand.
gasprijs (prijspeil 2014-2015) is 65 eurocent per m3.
stroomprijs 23 eurocent per kwh.

netbeheer: de netbeheerder brengt kosten in rekening voor het aanleggen, beheren en onderhouden van het elektriciteits- en gasnet en zorgt er voor dat de stroom en gas bij jou thuis wordt afgeleverd. onder netbeheer of netwerkkosten vallen dus aansluit-, transport- en meterkosten. deze kosten kunnen door de netbeheerder zelf in rekening worden gebracht bij de consument, óf door de energieleverancier (die de kosten aan u doorberekent). dit staat op de gespecificeerde energierekening.

er zijn 2 landelijke netbeheerders: voor het gas: gasunie; voor de elektriciteit: tennet.
daarnaast is er per regio een onafhankelijke netbeheerder, verantwoordelijk voor de energie in die regio. wie dat is, staat vermeld op de energierekening.

onder transport- en aansluitkosten vallen kosten voor het onderhouden en in stand houden van de aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet, voor het vervoeren (het gebruik) van gas en stroom door het net en het onderhouden van het gas- en stroomnet. deze kosten staan op de energierekening.

de meterkosten zijn de kosten voor gebruik van de meter (huur van de gasmeter en elektriciteitsmeter), onderhoud, controle en opname van de meterstanden. de meters zijn te huur bij meetbedrijven met een certificaat (al dan niet via de netbeheerder). sinds de elektriciteitswet in 1998 heb je als afnemer de vrije keus voor welk meetbedrijf je kiest. vaak is er een pakketprijs (huur + onderhoud + beheer); meestal staat dit niet apart op de energierekening.

overheid
bij alle energieverbruik komen schadelijke stoffen vrij. door energiebelasting wil de overheid sturen naar lager gas- en elektriciteitsverbruik (=lagere uitstoot). hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger de belasting die je moet betalen (en hoe hoger de prikkel zuinig te zijn). de energiebelasting betaal je via de energieleverancier aan de overheid. op de energierekening staat hoeveel belasting u betaalt. over de betaalde energiebelasting krijg je jaarlijks een bedrag terug.

heffing ‘opslag duurzame energie’
via deze heffing (ingevoerd 1 januari 2013) beoogt de overheid duurzame energie te stimuleren. je betaalt per verbruikte kwh en per m3 gas.

btw
deze kosten staan op de energierekening. per 1 oktober 2012 is de btw verhoogd van 19% naar 21%.