Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dobby
dobby - 29-05-2015 19:51:38
Computers & Telefonie

Router probleem

[quote=hipppo schreef op vrijdag 29 mei 2015, 14:40]what's in a name..
toen ik twee jaar geleden van tele2 overstapte naar de kpn voor internet, kreeg ik een modem toegestuurd waarmee ik zelf er niet in slaagde een internetverbinding tot stand te brengen. de kpn stuurde vervolgens een technische man op mij af die mij toevoegde dat het hier geen modem betrof maar een router. hij kreeg het ding ook niet aan de praat en gelukkig had hij een andere bij zich die wel bleek te werken. het is dus niet èn een router èn een modem dat je nodig hebt, maar slechts één kastje. hoe je dat noemt doet dus eigenlijk niet echt terzake.i beg to differ.. je hebt in elk geval een modem nodig, hoe dan ook. period. ik ken in nederland geen instanties die op prive/enduser/domestic aansluitingen een ip aansluiting afmonteren.. (hell.. ook de aloude huurlijnen hadden eigenlijk altijd al de modem in-house geplaatst).. hoe dan ook, een modem is echt nodig.. normale recente netwerk spullen gebruiken eigenlijk allemaal 802.3, (en uitbreidingen), zeg maar "bedraad ethernet".. hoe je dat de wereld instuurt is een ander punt, daar komt de modem in beeld.. die zorgt dat er via een of andere verbinding een signaal gaat, wat hij aan de user kant in "ethernet" omzet.. (dat kan via de telefoonlijn gaan, via de tv kabel, via een sateliet (one-way), via postduiven, hoe dan ook).. die details maken aan jouw kant niet uit.. vanaf de modem heb je gewoon een standaard netwerk aansluiting waar je "mee kan doen wat je wilt"..

een router is optioneel; de meeste prive aansluitingen hebben 1 ipv4 adres, daar kan je dan 1 apparaat tegelijk aan hangen. nu was dat toendertijd goed te doen (zeker toen je nog gratis of tegen geringe kosten tot wel 4 ipv4 addressen kon gaan); dat ging allemaal zonder extra hardware; maar tegenwoordig ga je het niet redden met 1 ipv4 adres. zodra je meerdere aansluitingen hebt, heb je meer "gaatjes" nodig waar je de kabel in stopt.. dit kan een hub zijn (wired or, alle poorten staan parallel logisch gezien), of een switch (intelligente hub, alleen de relevante poorten worden tijdelijk met elkaar verbonden voor elk data pakketje). verder moet je dan nog allerlei route tabellen invoeren op de verbonden apparaten, of er een router tussen zetten, die dat, even simpel gezegd, voor je regelt (en dan nog wat)..

maar goed - conceptueel heb je dus *altijd* een modem nodig, in de praktijk ook eigenlijk altijd wel een router, en eigenlijk ook altijd wel een switch (luxe versie van een hub, tegen verwaarloosbare meerkosten). ook kan je nog een draadloze component toevoegen indien gewenst.

nu kan je natuurlijk overal aparte kastjes voor nemen (ben ik persooonlijk een voorstander van), maar dat hoeft niet. een hedendaagse consumentenrouter heeft bv. eigenlijk altijd wel een switch ingebouwd. veel modems van je service provider hebben ook een router en een switch en een wifi accesspoint geintegreerd..

voordeel van losse kastjes is eenvoud, 1 interface om in te stellen (vaak is er wat minder in te stellen), geen ingewikkelde kabel plannen. nadeel: je hebt (potentieel) minder controle over de losse functies, je kan het minder makkelijk precies zo tweaken als je zelf wilt. plus het is niet echt makkelijk om b.v. met een eigen eurodocsys cablemodem aan te komen, om maar een voorbeeld te noemen. ook is het energieverbruik weer een factor (waar tegenover dan weer een single point of failuer staat, maar bij prive aansluitingen ligt gewoonlijk alles eruit als 1 component eruit ligt)

maar het feit dat iemand bij een nieuwe aansltuiting in een pruts-het-zelf pakket een router in plaats van een modem (al dan niet ingebouwd in b.v. de genoemde router).. is op zn minst vreemd, (en komt op mij niet waarschijnlijk over, maar ik verbaas me wel vaker over dingen).. hoe dan ook, dat werkt dus niet..

overigens zitten er nog wel meer problemen achter het verschijnsel "minder unieke ip addresses dan verbonden apparaten", maar daar zijn weer allerlei oplossingen voor, goede, en minder goede, (en minder goed geimplementeerde goede).. dat gaat nu een beetje te ver, plus een verhoogd stokpaardje gehalte.. even een minder goed idee nu..