Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zw
zwaardvis - 12-06-2015 19:50:36
Computers & Telefonie

Hdd naar ssd windows 8.1

Ok inmiddels is het gelukt en heb ik diverse problemen weten op te lossen. nu heb ik zelfs 2 manieren gevonden:

a. ik heb van een oude laptop met oud bios de hdd vervangen door de nieuwe lege ssd en op een externe usb adapter de hdd van de win81 machine aangesloten.
nu heb ik geboot met de minitool bootable cd, die dus wel in een oude bios kan opstarten. je krijgt dan 3 opties om de wizard op te starten: de standaard, safe modus en compatibility modus. de eerste deed het niet maar de andere 2 opties wel. nu zag minitool dat ik 2 schijven had en kon ik van de externe 8.1 hdd het os (dat is eigenlijk de hele c:) klonen naar de ingebouwde ssd.
na 50 minuten was dat klaar. ssd in de oorspronkelijke 8.1 laptop gedaan. de eerste keer wilde die niet starten, maar toen ik gelijkertijd shift tijdens de reboot indrukte ging het wel. sindsdien hoef ik shift niet meer te gebruiken.

b. daarna ontdekte ik een andere optie, waarbij geen gebruik gemaakt hoeft te worden van een andere laptop. het probleem is nl. dat win8 een uefi boot gebruikt en de minitool cd en andere bootable cd's alleen het oude bios kennen en niet starten vanaf uefi.
ga via pc instellingen->settings naar geavanceerde opstartopties en dan naar uefi firmware (zoiets). dan in de uefi naar advanced->system configuratie en verander uefi boot in csm boot (dat is de oude boot methode). nu kan hij wel van oude cd's en dus ook van mintool booten. klonen van hdd naar ssd is hetzelfde als bij punt a.
probleem is nu wel dat bij csm boot hij niet meer vanaf windows8 hdd of ssd kan booten.....
haal de schijven uit de laptop en start op. houdt direct tijdens het aanzetten f2 ingedrukt, of druk er enkele keren op. je komt dan gelukkig weer in de uefi-bios. verander csm boot terug naar uefi boot en de laptop kan voortaan weer vanaf de hdd of ssd starten, whatever schijf je erin stopt.

allen hartelijk bedankt voor het meedenken. ik kan u minitool aanraden, maar ws. zult u een van bovenstaande methodes moeten gebruiken: os migreren middels een bootable medium.