Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pe
peterkeller - 10-09-2015 08:43:02
Huishouden & Energie

Vocht in huis


eerst een klein stukje (gratis!) praktisch denken, waar niet zo vaak bij stilgestaan wordt. al het buiten 30 graden is, en binnen 25, kun je de deuren en ramen openzetten. dan kun je wel één vleugje wind per uur ervaren als prettig, maar de binnentemperatuur stijgt alleen maar richting de buitentemperatuur van 30 graden. dus dan gewoon de ramen en deuren gesloten houden.

hetzelfde geldt voor de relatieve vochtigheid. als de relatieve vochtigheid buiten (nóg) hoger is dan binnen, dan is het ook weer niet verstandig de ramen en deuren open te zetten, ofwel zeker niet "ventileren", zoals hier vaak geopperd wordt. ook ’s nachts niet. de luchtvochtigheid kán dan niet dalen, die stijgt alleen maar.

als de luchtvochtigheid buiten lager is, dus droger, kun je daarvan profiteren door dan wél flink de ramen en deuren open te zetten. vaak is dat bij flink zonnig weer. in een kwartiertje tijd kan de luchtvochtigheid wel met 10-15% dalen. maar dan dus alléén de lucht. het huis zelf, de muren, meubels, gordijnen en dergelijk natuurlijk veel minder snel.

als je dit wat vaker in de gaten houdt, kun je mogelijk structureel de vochtigheid wat verminderen.
dus goed ventileren, maar wél op de juiste momenten, rekening houdend met de buitenvochtigheid.

klik hier voor een aardige site over de actuele luchtvochtigheid weerplaza.nl/actueel/relatieve-vochtigheid

ik kan natuurlijk niet in de portemonnee kijken. maar ik heb al jaren een airco met buitenunit. met warm weer natuurlijk uiterst comfortabel en een perfecte temperatuur. je hoeft de temperatuur slecht één of anderhalve graad lager te zetten dan de buitentemperatuur en je loopt binnen werkelijk op vleugeltjes zo heerlijk. omdat ook direct vocht wordt afgevoerd, voel je je gelijk al aanmerkelijk beter.

slechts maar een half uurtje aanzetten is al voldoende. daarbij wordt óók nog eens een half litertje water/vocht/condens via de afvoer afgevoerd. vocht, wat dus in de lucht in het huis zat. na verloop van tijd wordt het huis echt droger. ook heb je een stand “ontvochten”, zonder koeling van de airco.

vooral in vochtig voor- en najaar soms wel een litertje of twee aftappen.

daarnaast heb je ook (eenvoudiger) luchtontvochtigers voor “huishoudelijk” gebruik op basis van het zelfde verdampingsprincipe van de airco. verrijdbaar, en weer een stukje goedkoper. een geringe investering op langere termijn maakt de luchtkwaliteit binnen veel beter!

kieskeurig.nl/luchtontvochtigers

de weg naar de verhuurder en de huurcommissie is vaak lang, maar misschien het heft in eigen hand nemen, op eigen initiatief en met (relatief) geringe kosten, is misschien het overwegen waard. dan gebeurt er tenminste snel wat aan uw gevoel van welbehagen.