Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 21-09-2015 14:55:06
Elektronica & TV

Storing radioontvangst

Dag kikakika,

je schrijft: "de radio is een sony cd radio cassette recorder cfd v6. (deze heeft een analoge tuner met oa am ontvangst die voor mij van belang is. "

daaruit leid ik af dat je hoofdzakelijk naar am (middengolf mg, langegolf lg of kortegolf kg luistert.

bij die golfbereiken is de sprietantenne eigenlijk niet van belang, omdat deze primair voor de ultrakortegolf ukg is, ook wel fm-band genaamd!
bij die golflengte kan de lengte van de spriet- of antenne wel verschil maken.

voor de am-banden zit er meestal een ferrietstaaf in de radio, waar wat draad omheen gewikkeld is als antenne. dit antennetype is zeer effectief, doch ook zeer richtinggevoelig! een radio een kwart slag in horizontale richting verdraaien kan een wereld van verschil in ontvangststerkte geven!

vaak is er wel iets als een koppeling tussen de sprietantenne en de draad om de ferrietstaaf. in dat geval kan het helpen om een paar meter geïsoleerd koperdraad van ongeveer of max.1 mm dikte aan de ingeschoven sprietantenne bevestigt.
je moet dan proefondervindelijk vaststellen of de draad naar links-, rechts-, boven-, onder-, voor- of achter gelegd het beste resultaat geeft. soms helpt het in grote lussen wikkelen en weg te stoppen of de draad verticaal om de radio wikkelen. ook het over de radio leggen van het aansluitsnoer van de magnetron kan al helpen.

begin daar eens mee, want dat lijkt me de minste moeite te kosten en het ziet er ook nog een beetje uit!

veel succes!

hardware error man. (meer dan 40 jaar actief met zenders en ontvangers)