Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hendrikbos
hendrikbos - 22-09-2015 17:25:05
Elektronica & TV

Storing radioontvangst

Beste kika,

wat jij waarneemt tijdens fm-ontvangst wanneer je langsloopt heet "reflectie". en is het gevolg van een slechte ontvangst conditie voor de (fm)radio die jij nog slechter maakt op het moment dat je langs loopt en met je lichaam het enige signaal wat de radio nog kan ontvangen, deels absorbeert met je lichaam.
om je ontvangst te verbeteren heeft met name gerritaltena goede suggesties aangedragen.
opmerking: ruis in je fm-ontvangst kan ook een gevolg zijn van (externe) emf-straling en kan dus in sterkte variƫren onder invloed van het totale emf-stralingsniveau die door apparatuur in je huis wordt opgewekt.
voor de oplossing van je ontvangst probleem bestaan er dus twee oplossingen, t.w.: 1.) of je neemt de storingsbronnen weg (uitschakeling van storende apparatuur); 2.) of je verbetert de ontvangst van het fm-signaal. (zie daarvoor de suggesties van gerritaltena).
natuurlijk kun je ook beide punten ten dele uitvoeren en om op die manier de (fm)ontvangst te verbeteren.

storing op de fm-band kan via de antenne komen, maar kan ook direct door de radio zelf opgepikt worden doordat de radiocircuits in de radio niet goed zijn afgeschermd tegen storende (emf)signalen die van buitenaf direct ingestraald worden.
om deze reden zal de ene fm-ontvanger veel minder last hebben van direct ingestraalde storing dan een andere.

zelf luister ik graag naar de deutsche welle op de 549meter op de am-band, maar heb gemerkt dat ondanks dat ik een de goede radio bezit (tecsun pl-800), een storingvrije ontvangst onmogelijk gemaakt wordt door emf-storing afkomstig van allerlei elektrische apparatuur.
ik kan bijvoorbeeld op de (am) radio elke verandering in het beeldscherm van mijn laptop horen, maar ook wanneer ik mijn led-bureaulamp aanzet dan veroorzaakt dat een enorme herrie in de radio.
dit wordt veroorzaakt door emf-storing die de laptop uitstraalt, evenals de led-lamp op mijn bureau die vol met spanningsregulerende elektronica zit en hoogfrequente signalen opwekt en duidelijk waarneembaar zijn op de am-band.
opmerking: zit er in jouw keuken mogelijk led-verlichting?

om am-radiostations beter te kunnen ontvangen heb ik een passieve http://www.ebay.com/itm/tecsun-an200-am-mw-antenna-no-battery-needed-/111274642142?sspagename=adme:l:oc:nl:3160">am-antenne gekocht, hierdoor is nu een duidelijk beter ontvangst van een am-radiozender mogelijk.
opmerking: deze antenne werkt alleen voor de am-band.

succes met de zoektocht naar de storingsbronnen!


=kikakika schreef op zaterdag 19 sep 2015, 12:58:
(...ik wil absoluut geen digitale tuner).

groetjes kika
ik zelf wil ook makkelijk de afstemming van een radio kunnen veranderen, simpel door het draaien aan de afstemknop.
er zijn digitale radio's die zich net zo makkelijk, ja zelfs beter, laten afstemmen als een analoge radio's. een goed voorbeeld daarvan is de http://www.anon-co.com/product/pl880">tecsun pl-800.