Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 25-09-2015 16:14:16
Computers & Telefonie

Lopen met laptop

Hoi freix,
vroeger (meer dan 10 jaar terug) waren harde schijven inderdaad gevoelig voor schokken en kon je weinig raars doen. laten vallen was uit den boze.
met de moderne harde schijven is het beter gesteld, maar nog steeds is een harde schijf een gevoelig ding. de ruimte tussen de lees/schrijfkoppen en de schijven is ongeveer 6 micrometer, er mag dus geen stofje in de harde schijf terechtkomen, want dat heeft nare gevolgen: een https://nl.wikipedia.org/wiki/magneetkop">headcrash. kortom de harde schijf wordt onleesbaar. je kan met een laptop met harde schijf aardig wat. je kan er mee lopen, zitten of schuiven als hij aan staat. maar de laptop onder de snelbinders van de fiets binden raad ik ten sterkste af, ook als de laptop uit staat. stop hem dan in een rugzak, kan je toch fietsen. hopelijk geeft dit een beetje aan waar de grens ligt. schokken kan zeker niet, schudden is op het randje. harde schijven zijn beter bestand tegen schokken op het moment dat de schijf uit staat, dan zijn de koppen geparkeerd op een redelijk veilig plekje, zodat de koppen en schijven niet beschadigen. dit verhaal geldt ook voor externe harde schijven (@inasmuch), niet voor ssd zoals eerder gezegd.

met vriendelijke groet!
erky