Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hendrikbos
hendrikbos - 26-09-2015 10:58:12
Elektronica & TV

Storing radioontvangst

Beste kika,

bedankt voor je terugmelding.
het klopt dat op de fm-band, storingen afkomstig van digitale techniek veel minder waarneembaar zijn dan op de am (mw-band ook wel middengolf genoemd). want een mw-ontvanger is daar zo gevoelig voor dat je deze uitstekend kunt gebruiken om dit soort storingsbronnen in je huis op te zoeken.
omdat de ontvangstconditie in jouw keuken klaarblijkelijk slecht is (al dan niet veroorzaakt door storingsbronnen), kan een direct instralend signaal net even de nekslag zijn voor een probleemloos ontvangst. vandaar mijn suggestie m.b.t. de magnetron, het zijn vaak kleine veranderingen die grote waarneembare gevolgen kunnen hebben (ook in de radio ontvangsttechniek :>).

je opmerking m.b.t. het langsloopeffect is correct. naarmate de ontvangst conditie slechter wordt (in dit geval door niet optimale afstemming) zal de radio eerder in de ruis verzinken dan wanneer deze optimaal is afgestemd.

de enige oplossing in jouw situatie lijkt me een externe antenne, die je via een coaxiale kabel naar je radio brengt.
je kunt daarvoor een http://www.eldi.be/nl/toebehoren-beeld-antennes-en-ontvangers/philips/binnenhuis-tv-antenne-hdtvuhfvhffm-philips-sdv-512012#tabs#tabs">binnenhuis tv-antenne gebruiken die ook de fm-band ontvangt. de externe antenne moet dan natuurlijk wel op een plaats staan waar ook jouw fm-radio een probleemloos ontvangst heeft.

ongetwijfeld zal jouw radio geen coaxiaal aansluiting hebben, maar dat kun je oplossen door alleen de kern van de coaxkabel aan de (geheel ingeschoven en in geklapte) radio-antenne te haken.
de eigen antenne van de radio mag nu eigenlijk niet meer ontvangen, dat wordt nu in principe gedaan door de externe fm-antenne die je m.b.v. een coaxiale kabel naar je radio voert.
wanneer je ook nog instaat bent de afscherming van de coax met de massa (de negatieve aansluiting van de voeding) van de radio te verbinden dan heb je het optimaal. maar voor dat laatste moet je wel wat technisch inzicht hebben.
opmerking: hirschmann heeft een (maar) 4mm dikke (witte) coax-kabel (voor satelliet ontvangst) die uitstekend voor dit doel te gebruiken is.

succes!

met een vriendelijke groet.
hendrik