Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

be
bertte1861 - 26-10-2015 12:05:11
Huishouden & Energie

Waarom kan ik niet energiezuinig én waterbesparend douchen?

‘k zou er inmiddels een boek over kunnen schrijven…..

zonder douchekop heb ik inderdaad zonder problemen warm water, maar de douchekraan moet dan ook veel verder open wil ik überhaupt kunnen omschakelen van water op de benedenkraan naar water op de slang naar de (verwijderde) douchekop.
daarom al eerder uit nood mijn nieuwe (en dus niet verkalkte) waterbesparende douchekop vervangen door een niet waterbesparende. en wel duidelijk dat ik met laatste douchekop met gebruik van meer water een minder aangename douchestraal heb. dat is dus de kracht van de waterbesparende douchekop: met minder water aangenaam douchen. en dat is met mijn grohe douchekop bij 1,7 l/m echt geen miezerstraaltje!

en inderdaad meten = weten. 1,7 l/m van 60 graden = 3,8 l/m douchewater ca. 38 graden. ben ik verplicht om boven de 3 l/m te blijven dan zal ik tenminste 6,7 l/m verbruiken x 10 minuten = 67 liter voor 1 persoon 1 keer douchen. wil je het precies weten dan moet je natuurlijk meer dan 1 meting doen, maar bovenstaand geeft wel een indruk om welke hoeveelheden het gaat. je kunt van mening verschillen over hoeveel veel is en hoe lang normaal is, maar uiteindelijk gaat het over de vraag of ik mag verwachten dat ik met mijn nieuwe cv-ketel een waterbesparende douchekop kan gebruiken.

en dat is bizar:
nefit trendline ii als best gereviewd op kieskeurig.nl oktober 2014. staat op de site van nefit.
hoe betrouwbaar is mijn als betrouwbaar gedachte installateur? mijn cv-ketel heeft een typeplaat met aanduiding 2015, maar de ii is ver te zoeken.....
waarom leveren mijn installateur en nefit mij een "oud" type ketel? (aangeschaft mei 2015)
wij hebben hen op hun woord vertrouwd. volgens de installateur is deze ketel wel iets duurder dan de ketel die in deze woning hing, maar ook veel beter en duurzamer met 15 jaar garantie!
en wat de genoemde drempelwaardes van 1,2 en 0,8 betreft, dat was het eerste wat de nefit monteur ging bewijzen: brander aan bij een tapwatervraag van 1,2 l/m. hij draaide direct daarna bij de cv-ketel een kraantje op een leiding langzaam dicht. en ja hoor, bewijs geleverd, bij 0,8 l/m gaat de brander uit. (die cijfers krijg ik uiteindelijk niet op papier en dat wil ook wel wat zeggen. nefit heeft er lijkt mij geen vertrouwen in dat die cijfers in de praktijk behaald kunnen worden. ) als de brander na enkele minuten douchen bij een aanzienlijk hogere watervraag dan 0,8 l/m uit gaat? dat is voor nefit geen probleem, want wij zijn de allerenigsten op de hele wereld die waterbesparend willen douchen. dat is uit. regenbui douchen is in. is nog maar de vraag of deze cv-ketel wel aan die veel grotere warmwatervraag kan voldoen.....
en als je dan specificaties van de trendline en de trendline ii vergelijkt, staat bij beiden: "hrww-label. het hrww-label geeft aan dat het cv-toestel op een zuinige en efficiënte wijze warm water produceert, dus zonder verspilling van energie en water."
het warmwaterzijdig drukverschil is significant verschillend bij beide type ketels. (gaat boven mijn know how.) en het cw-tapdebiet is bij de trendline ii 8,2 l/m, bij mijn trendline 7,5 l/m. dan zou ik met de nieuwe trendline nog meer warm water per minuut kunnen tappen. maar het gaat mij dus juist om minder.

blijft staan: waarom kan ik niet energiezuinig én waterbesparend douchen?

en de reactie vanuit de community van de consumentenbond:

op onze website vind je de volgende tekst:vroeger kon je niet zomaar een spaardouche op elke cv-ketel aansluiten. een goede spaardouche verbruikt namelijk zo weinig water dat sommige conventionele cv-ketels en vr-ketels niet aanslaan en dus geen of maar heel even warm water leveren. zogeheten modulerende cv-ketels - alle hr-ketels zijn modulerende ketels - kunnen variëren tussen hoog en laag vermogen. ze kunnen zonder problemen een kleine stroom water verwarmen. die cv-ketels zijn dus geschikt voor een spaardouche.en daar staan wij uiteraard nog steeds achter. je zou zonder problemen een spaardouchekop moeten kunnen gebruiken met deze ketel(het toeval wil overigens dat ikzelf ook een nefit-ketel en een spaardouchekop heb, en geen problemen ervaar). mijn advies is dat je met deze informatie erbij nog een keer nefit erop aanspreekt dat je een waterbesparende douchekop moet kunnen gebruiken. mocht nefit volharden in ontkennen, dan kan een volgende stap zijn dat je deze klacht plaatst op klachtenkompas.


en de daarop volgende reactie:

https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/cv-ketel-instellen-en-afregelen/

in bijgevoegde link wordt geopperd, dat verwarmingsketels door installateurs geplaatst, doorgaans in de fabrieksinstellingen blijven staan, maar er nog 'veel te halen is'. ik denk niet dat het een klusje voor de standaard keteleigenaar of huurder is, maar het lijkt me een consumentenbond-onderzoek waard, hoeveel procent van de (nieuwe) ketels in de huishoudingen werkelijk optimaal staan ingesteld. verspillen consumenten hier energie met technische hoogstandjes die ingeregeld hadden moeten worden?

als de nefit trendline hrc25 / cw4 niet met spaardouchekoppen overweg kan (en het is aannemelijk dat dit voor de cw5 en trendline ii niet anders zal zijn gezien de in de cw-label genoemde waarden) laat dit dan duidelijk zijn voor iedereen!

tot die tijd wil ik graag weten of mijn cv-ketel naar behoren moduleert en werkt als een hr. en of er winst valt te behalen bij instellen / afregelen.

en omdat het mijn installateur weinig lijkt te boeien of ik warm of koud douchewater heb, krijgt hij van ons een nominatie voor
koude douche!