Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hutch
hutch - 06-11-2015 09:35:04
Auto & Vervoer

Aanrijding met fietser

Tja... het door tijger1 genoemde http://wetten.overheid.nl/bwbr0006622/hoofdstukxii/artikel185/geldigheidsdatum_03-03-2014]strongiartikel/i[/b"> schrijft het volgende voor:

"indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is."

de bewijsplicht ligt dus bij de bestuurder van de personenauto.
en in geval van ts maakt het op zich niet zoveel uit of die fietser 'dronken' was, of dat hij nuchter was. de fietser maakte een voor de (auto)bestuurder plotselinge, niet te verwachten, manoeuvre, waardoor de bestuurder een aanrijding niet kon voorkomen (hoewel een bestuurder daar altijd op bedacht dient te zijn). het is niet voor iedereen even duidelijk of iemand 'dronken' is of niet. iemand kan bijv. ook een niesbui hebben en daardoor plotseling slingeren.

overmacht dus. en dat moet bewezen worden....... dit kan door (onafhankelijke) getuigen of...... d.m.v. een camera in de auto.

als mosterd na de maaltijd.... maar wel verstandig voor de toekomst, klik * http://kassa.vara.nl/tips/tips-detail/tipdetail/camera-in-auto/]strongihier/i[/b"> * eens.

en * http://www.anwb.nl/auto/tests/dashcams/mio-mivue-658-touch]strongideze/i[/b"> * camera is als beste uit de anwb test gekomen.
voor dit soort zaken een, in mijn ogen, perfecte camera.
hij slaat automatisch de datum, tijd, kaartcoƶrdinaten en snelheid van uw voertuig op (zichtbaar op het filmpje).

deze camera is ook nog eens goedkoper te krijgen (als bij de anwb aangegeven), indien u goed googelt.

uiteraard bepaalt uiteindelijk de rechter (mocht het zover komen) of bepaald bewijsmateriaal gebruikt mag worden.

de fietser kan altijd (!) civielrechtelijk aangepakt worden. dat bepaalt, in dit geval, die vriend van u. en als er getuigen zijn kan (formeel gezien) die fietser zelfs een proces-verbaal krijgen voor artikel http://wetten.overheid.nl/bwbr0006622/hoofdstukii/1/artikel5/geldigheidsdatum_17-01-2015">5 wvw.