Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
mattjeu - 18-11-2015 13:13:42
Geldzaken & Recht

Muizenbestrijding rekening huurder of verhuurder?

Officieel staat in de link hieronder over ongedierte (waaronder muizen):

"u vindt hier een overzicht van de soorten onderhoud die de huurder dan wel de verhuurder moet uitvoeren. in een huurcontract kunnen geen bepalingen worden opgenomen die van dit overzicht afwijken in het nadeel van de huurder."

"het bestrijden van vlooien, mieren, wespen, luizen en dergelijke voor zover kosten gering zijn" (zijn voor kosten van de huurder)

"het bestrijden van kakkerlakken, faraomieren, boktorren en houtwormen (t.g.v. overmacht)" (zijn voor kosten van de verhuurder)

mijn conclusie: in geval van overmacht of bestrijding waarbij de kosten niet gering zijn, is de verhuurder aansprakelijk.

als u dus reeds met gif of muizenvallen of iets dergelijks (geringe kosten) heeft geprobeerd de plaag te beëindigen en het is niet aan uzelf te wijten dat er een muizenplaag is (slechte hygiëne of activiteiten/acties die hebben geleid tot de overlast/plaag) is de verhuurder verplicht om dit op zijn of haar kosten op te lossen.
indien de verhuurder dat weigert kunt u via de huurcommissie korting op uw huurpenningen afdwingen ter compensatie van zelf ingeschakelde hulp bij de bestrijding of gederfd woongenot.


https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/inhoud/onderhoud-huurwoning">