Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

alfatrion
alfatrion - 11-12-2015 17:06:36
Elektronica & TV

Espressomachine omruilen

het antwoord van mediamark is onjuist en onrechtmatig. bij een online aankoop heeft u een termijn van veertien dagen waarbinnen u de overeenkomst onvoorwaardelijk mag herroepen. binnen deze termijn mag u het product http://blog.iusmentis.com/2010/02/05/nee-het-is-een-uitprobeertermijn-en-geen-zichttermijn/" target="_blank">uitproberen en zelfs gebruiken. uitproberen is te defineren als alles wat "noodzakelijk [is] om de aard, de kenmerken en de werking daarvan vast te stellen" en gebruiken als alles wat verder gaat dan uitproberen. in het geval dat u het product gebruikt en het product ondergaat daardoor een waardevermindering, dan bent u gehouden om deze waarde vermindering te vergoeden. in dit geval is hetzij geen spraken van gebruiken dan wel geen sprake van waardevermindering als gevolg van het gebruiken.


 


u heeft het product uitgeprobeert. immers, om achter de aard, de kenmerken en de werking van dit apparaat te komen, moet u enkele kopjes espresso zetten. hoe kunt u er anders achter komen dat de machine zo snel bedolven is onder de melkspetters?


 


heeft u een e-mail gestuurd waarin u aangeeft dat u de koop heeft onbonden of heeft u dit enkel mondeling gedaan? in het laatste geval adviseer ik u dit alsnog schriftelijk te doen.


 


in de wet staat het zo omschreven:


art. 6:230o lid 1 aanhef en onder 1° bw


de consument kan een overeenkomst op afstand of een overeenkomst buiten de verkoopruimte zonder opgave van redenen ontbinden tot een termijn van veertien dagen is verstreken, na (...) bij een consumentenkoop (...) de dag waarop de consument of een door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de zaak heeft ontvangen.


 


art. 6:230s lid 3 bw


de consument is slechts aansprakelijk voor de waardevermindering van de zaak als een behandeling van de zaak verder is gegaan dan noodzakelijk om de aard, de kenmerken en de werking daarvan vast te stellen. de consument is niet aansprakelijk voor waardevermindering van de zaak wanneer de handelaar heeft nagelaten om overeenkomstig http://wetten.overheid.nl/bwbr0005289/volledig/geldigheidsdatum_11-12-2015#boek6_titel5_afdeling2b_paragraaf3_artikel230m" target="_blank">230m lid 1, onderdeel h, informatie over het recht van ontbinding te verstrekken.


 


art. 6:230i lid 1 bw


van het bepaalde bij of krachtens deze afdeling kan niet ten nadele van de consument worden afgeweken.


 


de uitzonderingen staat in http://wetten.overheid.nl/bwbr0005289/boek6/titel5/afdeling2b/paragraaf3/artikel230p/geldigheidsdatum_11-12-2015" target="_blank">art. 6:230p bw en geen daarvan gaan op, dus citeer ik hiervan niets.