Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

crewmember
crewmember - 14-01-2016 10:11:11
Computers & Telefonie

Macbook pro moederbord

reparaties van laptop:


tja dat is een beetje het probleem met laptops (zeker ultrabooks en apple’s). om hem zo dun mogelijk te krijgen zitten alle componenten zitten op 1 grote printplaat gesoldeerd. wat ze het moederbord noemen. dus als er component kapot is, moet eigenlijk alles vervangen worden.


ze zijn ook echt zo duur: https://www.ifixit.com/store/mac/macbook-pro-17-inch-unibody-mid-2009-2-8-ghz-logic-board/if162-029" target="_blank">https://www.ifixit.com/store/mac/macbook-pro-17-inch-unibody-mid-2009-2-8-ghz-logic-board/if162-029


(jeej apple)


luiheid en monopolie:


ookal is het onderdeel wel los te vervangen, dan vervangen ze vaak alsnog graag het hele moederbord.  dat is voor hen namelijk het makkelijkst en snelst.


hoe op te lossen:


ik ga er voor het gemak even van uit dat je geen 750 euro gaat uitgeven aan een 4 jaar oude laptop.


als je laptop nog wel aangaat kan je er eventueel een los scherm op aansluiten. dan kan je er in ieder geval nog even mee verder en je data er af krijgen. mocht dit niet lukken dan kan je de harde schijf er uit halen en bij een kennis met een desktop pc in zijn computer prikken. op deze manier kan je dan ook weer bij je data.


er is een kans dat het probleem veroorzaakt wordt door een component dat aan het moederbord vastzit. als de laptop wel aangaat maar geen beeld geeft wil dit nog wel eens de kabel naar het scherm of the phase inverter zijn.  je ervoor kiezen om dit zelf te bekijken of hem naar iemand te brengen.  je vind de laatste tijd steeds meer 1 mans no cure no pay laptop reparatie winkeltjes in de stad. eventueel kan je het hier proberen.


als je het zelf wilt doen kan dit helpen:


https://nl.ifixit.com/guide/macbook+pro+17-inch+unibody+logic+board+replacement/3447" target="_blank">https://nl.ifixit.com/guide/macbook+pro+17-inch+unibody+logic+board+replacement/3447


in de toekomst:


normale desktop pc’s of hebben dit probleem niet. hier kost een moederbord maar 70-100 euro en is alles los in en uit te klikken. als je je pc niet vaak verplaats is het daarom aan te raden een desktop te kopen met los scherm en toetsenbord. je kan ondertussen al super snelle mini pc’s kopen.  een bijkomend voordeel is dat je deze kan blijven upgraden in plaats van elke keer een nieuw systeem te kopen.